БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012), Петар В. Арбутина, Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић
Затвори
Едиција СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ

УРЕДНИК: Јово Вукелић


У оквиру библиотеке Сведоци епохе 2011. покренута је едиција Спортске легенде с циљем афирмације и представљања читалачкој публици највећих спортских достигнућа наших шампиона и стручњака на међународним такмичењима, од олимпијада до светских и европских првенстава.


БОГОМДАНИ МАРАТОНАЦ
БОГОМДАНИ МАРАТОНАЦ
Прича о Фрањи Михалићу, најбољем југословенском атлетичару свих времена
Владета Недељковић
прво издање, 2011, 19 х 24,5 цм, 192 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0722-0
99,00 РСД

Богомдани маратонац описује животни пут и бриљантну спортску каријеру нашег славног маратонца и најбољег југословенског атлетичара свих времена Фрање Михалића. Куриозитет је да је Михалић и данас спортиста рекреативац.

У овој монографији, први пут се износе нови или мало познати детаљи о освајању сребрне медаље у маратону на Олимпијским играма у Мелбурну 1956. За тај велики успех награђен је са 17 долара! Описани су најинтересантнији детаљи Михалићевог динамичног живота: како су желели да га ожене у Бразилу, како су му на тркама честитали британска краљица Елизабета II, белгијски краљ Бодуен I, грчки председник Константин Караманлис, председник СФРЈ Јосип Броз Тито, како је био бржи и издржљивији од крадљиваца аутомобила, носорога, или воза…

Михалић је био репрезентативац Југославије 26 година, а у пензију је отишао са 52 године радног стажа. Популарни Јура поседује ризницу трофеја, пехара и медаља тешку 100 килограма. Дипломама и плакетама могао би да облепи овећи солитер.

Монографија обилује фотографијама са трка на којима је учествовао легендарни маратонац, фотографијама са свечаности и прослава, као и из породичног албума.

Ова монографија прва је у Гласниковој едицији Спортске легенде. Представљањем наших највећих спортских асова, олимпијских, светских и европских шампиона, који су својим деловањем у спортској каријери, и после ње, утицали позитивно на младе генерације да заволе спорт и почну њиме да се баве, Гласник афирмише највредније што су наш спорт и врхунски спортисти дали српском друштву: здраво ривалство, тежњу ка успеху, дисциплинованост и пожртвованост, достојанствено понашање у победи и у поразу, као и креативност и љубав према игри и дружењу. Управо је те вредности афирмисао и Михалић својим начином живота и спортским успесима.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС