БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА

УРЕДНИК: Бранко КукићПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
Мишел Пастуро
превео Милан Комненић, прво издање, 2011, 23 х 24 цм, 208 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-0793-0
2.200,00 РСД
1.870,00 РСД

Историја плаве боје у европским друштвима представља историју потпуног преокрета: Грци и Римљани нису ценили ту боју, чак су сматрали да је то варварска боја коју није пријатно ни гледати. Међутим, данас је плава свуда у Европи убедљиво најомиљенија боја (испред зелене и црвене).

Дело Мишела Пастуроа тумачи историју тог преокрета. Стављајући нагласак на друштвену употребу боје (лексика, тканине и одећа, свакодневни живот, симболи), као и на њено место у књижевном и уметничком стваралаштву, писац најпре истиче да античка друштва нису показивала занимање за плаву. Затим описује све већи напредак и углед плавих тонова током средњег века и новог доба. Посебно инсистира на естетским, моралним и верским  питањима у вези са том бојом од XII до XVIII века. Коначно, он указује на тријумф плаве у савременом добу, наводећи списак њених значења и примене, а на крају се пита и о њеној будућности.

Говорећи о плавој боји, човек је обавезно подстакнут да проговори и о другим бојама. Према томе, те боје су такође заступљене у овој књизи: зелена и црна са којима је плава својевремено изједначавана; бела и жута са којима је она често повезивана или се од ње разлучивала; и нарочито црвена, њена супротност, саучесница и супарница од средњег века наовамо.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС