БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција ПЕШЧАНА КЊИГА

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У овој едицији објављене су антологије есеја, теоријске књиге из разних области (психологије, филозофије, науке, антропологије), трактате, студије о проблемима савременог света, о значајним уметницима и уметничким појавама. У књигама из ове едиције најчешће је реч о погледима и мишљењима који нису ни тренд ни мода, него на човека и свет гледају под пригушеним светлом, искоса и под повишеном температуром, што ће рећи – на особен и јединствен начин. У оквиру едиције излазе Пешчана Књига и Мала Пешчана Књига.


АНТОЛОГИЈА ПОЉСКОГ ЕСЕЈА
АНТОЛОГИЈА ПОЉСКОГ ЕСЕЈА
приредила и превела Бисерка Рајчић
прво издање, 2008, 23 x 15 цм, 279 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-7549-934-3
330,00 РСД

Антологија је конципирана у хронолошком следу, па се пред читаоцима налазе есејисти од Карола Ижиковског, Витолда Гомбровича, преко Збигњева Бјенковског до Виславе Шимборске, Јана Кота, Чеслава Милоша, Лешека Колаковског, Адама Загајевског, Адама Михњика до Дороте Масловске, рођене осамдесетих година 20. века, најпознатијег прозног писца млађе генерације у Пољској. У 32 есеја и исто толико аутора, Бисерка Рајчић нам је приредила заиста добар избор, који би могао и тематски да се класификује. Распон тема је од феномена страха, љубави, телесности, феномена односа тело–личност, религијских, културолошких и уметничких појава које су инспирисале ауторе есеја. Рефлексивност пољског есеја се огледа у употреби алузија, метафора и симбола. На тај начин се стилско-језички есеј приближава поезији. Посебну занимљивост ових есеја представља његова дијалогичност, и аутокритичност, углавном реторичког карактера у формама есеја-писма, есеја-трактата, есеја-путописа или сећања. Аутори есеја су праве ренесансне личности, свеобухватног образовања, мислиоци, скептици, филозофи.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС