БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Едиција ПЕШЧАНА КЊИГА

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У овој едицији објављене су антологије есеја, теоријске књиге из разних области (психологије, филозофије, науке, антропологије), трактате, студије о проблемима савременог света, о значајним уметницима и уметничким појавама. У књигама из ове едиције најчешће је реч о погледима и мишљењима који нису ни тренд ни мода, него на човека и свет гледају под пригушеним светлом, искоса и под повишеном температуром, што ће рећи – на особен и јединствен начин. У оквиру едиције излазе Пешчана Књига и Мала Пешчана Књига.


ГЕТЕ
ГЕТЕ
ГЕТЕ
ГЕТЕ
ГЕТЕ
Зоран Глушчевић
прво издање, 2009, 15 х 23 цм, 164 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0337-6
440,00 РСД
374,00 РСД

Књигу Гете сачињавају текстови из заоставштине једног од наших водећих германиста, посвећени кључној фигури немачке књижевности и културе и једној од најзначајнијих фигура у духовној историји Европе.

С обзиром на Глушчевићеве германистичке преокупације, природно је да су се Гетеова личност и дело налазила у самом центру његових интересовања, о чему сведочи и чињеница да је први одељак свог капиталног дела „Путеви хуманитета“, објављеног у две књиге, 1964. и 1965. године, насловио „Гетеанска сазвежђа“. Како истиче Милка Лучић Глушчевић, Глушчевићева животна сапутница и приређивач Гласниковог избора, интерес аутора „Путева хуманитета“ за великог Немца много је старији од „Гетеанских сазвежђа“ и није јењавао до краја његовог живота.

Имајући на располагању неколико стотина страница Глушчевићевих рукописа посвећених Гетеу (која су истовремено представљала грађу за планирану краћу студију о вајмарском генију, али и садржај планиране обимне књиге у којој би била сабрана сва ауторова сазнања о творцу Фауста, настала током полувековног истраживања и промишљања ), Милка Лучић Глушчевић је сачинила избор, имајући у виду супругово интересовање за езотеријски аспект Гетеовог дела, вођена, као провиђењем, једном белешком, случајно пронађеном на цедуљи на зиду.

То је био путоказ на основу ког је презентован овај поглед на Гетеа – иако стилски и поетички не потпуно довршен, свакако брижљиво хронолошки сређен и изузетно интересантан и подстицајан.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС