БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић, Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕКОНОМСКА ЕДИЦИЈА

УРЕДНИК: Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до краја 2012)


Економска едиција усмерена је на књиге из области економије, али и на оне које истражују њене везе са политиком, правом, социологијом, етнологијом... Првенствено се бави Србијом, али не занемарује ни светске токове. Окренута је садашњости, али садржи и књиге о прошлости. Бави се и актуелним и теоријским питањима. Објављује дела великана светске економске мисли, али и талентованих домаћих младих аутора.


РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
РУСКИ ГАС У ЕВРОПИ
Од детанта до Јужног тока
Срећко Ђукић
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 184 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0909-5
99,00 РСД

Књига доајена српске дипломатије Срећка Ђукића представља дипломатски оглед о руском енергетском ресурсу нашег века – гасу. Енергија јесте важан део спољне политике и обавезан предмет дипломатије, па енергетска дипломатија има обавезу да проникне у тајне “руског опасног оружја”, како је назван природни гас пошто је препознат као енергент будућности. Руска енергетска империја снабдева гасом Европу, да би се у последње време окренула Према Кини, Пацифику и САД, а Србија је, укључењем у Јужни ток постала део европске мреже гасовода и тиме значајан фактор европског енергетског саобраћаја.

Срећко Ђукић у својој књизи осветљава руску индустрију гаса, од њеног настанка пре пола века, нарочито од седамдесетих година прошлог века када природни гас постаје прва значајна совјетска роба на светском тржишту и тиме материјална основа политике детанта, па све до данас када управо гас представља економску, финансијску и социјалну кичму Русије и служи јој као незамењив спољнополитички инструмент. Поред тога Ђукић приказује и стање и тенденције на глобалном гасном тржишту, као и начине како су у светској енергетској игри присутни не само велики новац већ и политички и економски интереси водећих светских сила.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС