БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
КОЛЕКЦИЈА СРБИЈА И КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Горан Петровић, Миодраг РаичевићЧИТАЊЕ ПРОРОЧАНСТВА
ЧИТАЊЕ ПРОРОЧАНСТВА
Изречено и проречено или о предсказањима креманских видовњака | Утваре четвртог пророштва
Бојан Јовановић и Мирко Демић
прво издање, 2011, 19 х 25 цм, 88 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0899-9
220,00 РСД

СТРАХ ОД ПРОШЛОСТИ

Управо читате реченицу чији је почетак, то „управо“, већ у прошлости, што представља једноставан пример како је садашњост тек овлашан додир прошлог и будућег времена.

У суштини, садашњост зависи од тренутног поимања прошлог и виђења будућег. Може се тврдити и да она подједнако зависи од тога колико смо јединствени у поимању прошлог и виђењу будућег времена. Занемаримо ли на тренутак ситносопственичке и идеолошке разлике, будућност увек сви описујемо заједничким именитељом „бољитак“. Међутим, у поимању прошлог времена тешко да можемо наћи појам о којем бисмо се сагласили. Ваљда зато, док другде влада рационални „страх од будућности“, овде претеже ирационални „страх од прошлости“.  А сваки речник психолошких термина тумачи стање страха као снажну емоционалну реакцију, чије су пратеће појаве физиолошке и спољне манифестације, бледило, знојење, дрхтавица, бекство и веома често — агресивност. То објашњава зашто смо толико запењено насртљиви, слепо искључиви, уопште нападачки расположени у појединачним поимању прошлог времена. Овде се заправо тумачи/прориче прошлост, чак и када се наводно прориче/тумачи будућност.

Књига ЧИТАЊЕ ПРОРОЧАНСТВА Бојана Јовановића и Мирка Демића, са два текста који као да се прожимају кристалном научничком јасноћом и поетички узнесеним мистицизмом, представља доказ овдашње доминације „страха од прошлости“. У страху су, како то народ каже, очи велике, превелике. Мада се, уистину, не види ни боље ни даље.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС