БИБЛИОТЕКА LEXIS

Библиотека LEXIS обухвата широк спектар лексикографских и монографских издања: од речника, преко тематских и општих лексикона и енциклопедија, до научних и есејистичких радова, савремених и историјских, не само из домена лексикографије већ и из различитих области културе и науке, посебно науке о језику и језичке праксе.

Лексис
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић
Затвори
СЛОВО
Монографске публикације које обрађују теме из лексикографије и сродних области, науке о језику и језичке праксе, српске културне баштине (првенствено језичке и лексикографске), писма.
Градимо ли културу сећања и знања о себи? Познајемо ли градове Србије?

Остали уредници: Милојко Кнежевић, Миливоје Стефановић.


МАРГИНАЛИЈЕ
МАРГИНАЛИЈЕ
Мирослав Крлежа
приредио Влахо Богишић, прво издање, 2011, 13,5 х 20,5 цм, 608 стр., тврди повез, латиница
ISBN 978-86-519-0345-1
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Маргиналије су, дакле, моје примједбе или зановијетања на текстове које су већ припремили стручњаци из појединих сектора, и онда на њихов писани материјал ја додајем своје оцјене, а оне су такве нарави да се о њима аргументирано може и дискутирати. (Мирослав Крлежа)

Коментари главног уредника о текстовима за Енциклопедију Југославије и друга издања Југославенског лексикографског завода, маргинални су само по томе што су формом на рубу лексикографије, есејистике и критике, а унутрашњим набојем понекад и на рубу стрпљења (кад су текстови за енциклопедијске чланке на рубу памети).

Ово је приручник за све који су у било каквом додиру са енциклопедистиком. Луцидне, духовите, јетке, језгровите, екстензивне, свакојаке, крлежијанске, Маргиналије се читају и као сведочанство о времену (временима) негдашњих југословенских простора, богатству историје (историја?) и културе, и тадашњој мање-више деликатној културној и језичкој политици. Као и вазда, Крлежина ерудиција и текстови изазивају и изазиваће опречне ставове и коментаре. Хоће ли његове Маргиналије барем савременом читаоцу, истински отвореном и пажљивом (да ли таквог још има?), помоћи да схвати оно због чега су и (на)писане – како одвојити важно од неважног?

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС