ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција ЗАКОНИ И ПРОПИСИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


Едицију чине специјализована издања позитивноправних прописа у облику изворних закона и збирки прописа. Писци предговора и приређивачи збирки прописа су стручњаци који су учествовали у припреми текстова ових нормативних аката. Изворни закони садрже предговоре, а збирке прописа садрже уводни текст с потребним објашњењима и друге прилоге прилагођене одређеној циљној групи потенцијалних корисника. Прописи су груписани по сродности: тематској, проблемској и професионалној, како би корисници, у једној књизи, имали прописе потребне њиховој струци, делатности и интересовању.


ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ
ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ
Према стању законодавства од 21. децембра 2015. године
Предговор и стварни регистар Гордана Станковић
четврто издање, 2017, 14 х 20 цм, 336 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0924-8
880,00 РСД
748,00 РСД

Народна скупштина усвојила је Закон о извршењу и обезбеђењу 21. децембра 2015. године. Овим законом уређује се поступак извршења и обезбеђења, али он садржи и норме организационог и статусног карактера о јавним извршитељима, као  и материјалне норме којима се регулишу материјалноправне последице појединих извршних радњи због чега се сматра да представља врсту „омнибус прописа“. Закон садржи низ новина посебно из области извршног права које имају за циљ да се систем принудне наплате потраживања учини ефикаснијим и правичнијим, као и новине којима се мења процесни положај извршних дужника.

Овај закон ступа на снагу од 1. јула 2016. године, изузев одредаба које су ступиле на снагу крајем децембра прошле године сходно члану 551. новог закона.

Ступањем на снагу престаје да важи Закон о извршењу и обезбеђењу из 2011. године.

Ово издање садржи уводни текст у коме су објашњена основна решења новог прописа и детаљан стварни регистар који читаоцима олакшава проналажење одређених института у Закону.

Аутор предговора и стварног регистра је др Гордана Станковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Нишу.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС