ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција ЗАКОНИ И ПРОПИСИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


Едицију чине специјализована издања позитивноправних прописа у облику изворних закона и збирки прописа. Писци предговора и приређивачи збирки прописа су стручњаци који су учествовали у припреми текстова ових нормативних аката. Изворни закони садрже предговоре, а збирке прописа садрже уводни текст с потребним објашњењима и друге прилоге прилагођене одређеној циљној групи потенцијалних корисника. Прописи су груписани по сродности: тематској, проблемској и професионалној, како би корисници, у једној књизи, имали прописе потребне њиховој струци, делатности и интересовању.


ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ
ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ
Према стању Закона о извршењу и обезбеђењу од 1. јануара 2020. и према стању законодавства од 3. августа 2019.
предговор и стварни регистар Гордана Станковић
пето измењено издање, 2019, 14 х 20 цм, 368 стр., броширан провез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2422-7
880,00 РСД
748,00 РСД

Народна скупштина усвојила је Закон о извршењу и обезбеђењу 21. децембра 2015. Овим законом уређује се поступак извршења и обезбеђења, али он садржи и норме организационог и статусног карактера о јавним извршитељима, као  и материјалне норме којима се регулишу материјалноправне последице појединих извршних радњи због чега се сматра да представља врсту „омнибус прописа“. Закон садржи низ новина посебно из области извршног права, с циљем да се систем принудне наплате потраживања учини ефикаснијим и правичнијим, као и новине којима се мења процесни положај извршних дужника.

Ово издање садржи осим интегралног пречишћеног текста Закона усклађеног са Законом о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу („Службени гласник РС“, број 54/19), посебан прилог са одредбама прелазног карактера које се примењују до 1. јануара 2020. године и стварни регистар који читаоцима олакшава једноставније налажење одређених института у Закону. У уводном тексту опширније су објашњене  новеле од 2019. године.

Аутор предговора и стварног регистра је др Гордана Станковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Нишу.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС