БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција НА ПУТУ

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У оквиру едиције објављују се путописи који нису пописивање лица, предела и догађаја, него представљају истраживачки и креативни однос према непознатом. Таква врста литературе има све особине велике литературе и огромног знања и данас је врло читана и цењена у свету. Књиге из ове едиције допринос су поново пробуђеној жељи за имагинарним путовањима, упркос телевизији и интернету.


ИТАЛИЈА
ИТАЛИЈА
Д. Х. Лоренс
превео Милетић Милан, 2012, 12 х 20 цм, 504 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0473-1
550,00 РСД

Три од четири Лоренсове књиге путописа посвећене су Италији. Сутон у Италији (1916) сабира утиске из његовог првог сусрета с Југом и евоцира „сутон“ земље којој прети неминовна индустријализација, али и земље где се обриси архаичног и паганског, хришћанског и модерног стапају у кјароскуро у коме се наслућује обећано помирење светла и таме, ума и нагона, свесног и несвесног. Море и Сардинија (1921) смиренијег је тона; Лоренсови филозофски погледи, испреплетени живописним, па чак и шаљивим сценама, ублажени су ироничним аутопортретом чистокрвног енглеског ексцентрика у иностранству.

У априлу 1927. Лоренс, већ свестан скоре смрти, обилази етрурске некрополе у Черветерију, Тарквинији, Гросету и Волтери. На том путовању настају Скице о етрурским насеобинама, објављене постхумно 1932, у којима се слави животност и истанчана лепота етрурске погребне уметности.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС