БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА

УРЕДНИК: Тања Мишчевић (од октобра 2008. до краја 2012)


Едиција Европска унија јединствена је у региону западног Балкана јер је у потпуности посвећена студијама ове наднационалне интеграције и њеног савременог деловања. До сада је објављено више преведених капиталних дела страних аутора, као и радова домаћих истраживача Европске уније. Објављени су и преводи примарног права Европске уније, као што је превод Уговора о Уставу Европске уније и превод консолидованог текста Уговора из Лисабона. Едицијом Европска унија покушавамо да надокнадимо очигледан недостатак стручне литературе која се бави општим питањима европске интеграције, али и оним питањима која су везана за разумевање специфичности у функционисању Европске уније у појединим областима њених заједничких политика. Посебно је значајно то да она обухвата и теме значајне за елементе, кораке и услове приближавања држава чланству у Европској унији и прихватање европских стандарда. Тако замишљена, настоји да одговори на потребе не само академске јавности већ и шире публике која жели да разуме кретање Србије ка чланству у Европској унији и правила која у њој постоје, и тиме да помогне у креирању објективног мишљења и ставова о том питању.


СРБИЈА У ПРОЦЕСУ ПРИДРУЖИВАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
СРБИЈА У ПРОЦЕСУ ПРИДРУЖИВАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
приредио Слободан Самарџић
прво издање, 2009, 17 х 24 цм, 292 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0407-6
99,00 РСД

Пројекат Србија у процесу придруживања Европској унији у свом завршном извештају презентираном у овој књизи настоји да пружи одговоре на сложена и каткад изузетно тешка питања. Прилози су подељени у три основне тематске групе. Прва се односи на утицај проширења Европске уније на сам процес европских интеграција, а прилози настоје да обухвате феномен унутрашњих промена у Унији насталих као последица њеног поприлично наглог проширења у периоду 2004–2007.

Друга група прилога тематизује однос Србије и Европске уније у процесу придруживања Србије. У том оквиру покренуто је неколико посебних тема од кључног значаја за анализу и оцену стања односа. Прво је питање о унутрашњој консолидацији државе (Србије) у процесу транзиције, потом се кроз приказ преговора Србије и ЕУ око Споразума о стабилизацији и придруживању пружа дубинска слика сложених и често противречних односа ова два партнера у процесу придруживања Србије. Феномену прилагођавања Србије финансијском тржишту ЕУ посвећен је посебан прилог, а темат се завршава анализом утицаја питања Косова и Метохије на опште односе Србије и ЕУ, посебно у контексту придруживања Србије.

Трећа група прилога посвећена је аспекту процеса придруживања Србије Европској унији који можемо означити именом „регионални приступ“. Техничко-географски појам „западни Балкан“ који је Унија наменила региону има посебно место у иновираном концепту стабилизације и придруживања (1999), где подстицање регионалне сарадње и различитих регионалних аранжмана има далеко већи значај у поређењу са генерацијом тзв. европских споразума о придруживању. Аутори разматрају различите аспекте овог феномена, од концепцијских, преко организационо-политичких до финансијских.

Предајући овај зборник јавности, истраживачки тим Факултета политичких наука у Београду жели најпре да допринесе научној заснованости разматрања различитих тема из области европских интеграција, а потом и да настави, па и да додатно подстакне, иначе живу јавну расправу о овим питањима. Ако овај зборник допринесе рационалном усмеравању јавне дебате о овим питањима, он ће испунити своју сврху. 

(проф. др Слободан Самарџић)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС