БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција СТУДИЈЕ
Едиција СТУДИЈЕ

НАСИЉЕ НА СПОРТСКИМ ПРИРЕДБАМА
НАСИЉЕ НА СПОРТСКИМ ПРИРЕДБАМА
Божидар Оташевић
прво издање, 2015, 16 х 24 цм, 296 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1918-6
935,00 РСД
888,25 РСД

Насиље на спортским приредбама помиње се још у текстовима из доба античке Грчке и Римског царства. У последњим деценијама 20. века оно је постало интернационални проблем који, нажалост, узима и надаље све веће размере. Различити облици организованог фудбалског насиља присутни су у свим земљама света – како у онима које су традиционално опчињене фудбалом тако и у онима где тај спорт нема дубоке корене.

Ова монографија је први оригинални научни рад код нас из најмање два разлога: прво, овакав приступ истраживању навијачког хулиганизма у Србији, са освртом на искуства других земаља у балканској литератури, није познат; друго, аутор је спровео серију оригиналних емпиријских/теренских истраживања разговарајући са бројним навијачима и анкетирајући их, чиме је расветлио многе непознанице знане само навијачима.

Доношење посебног закона намењеног борби против насилничког понашања на спортским приредбама, као и прописивање строгих кривичних и прекршајних санкција за извршиоце тих деликата у Србији нису дали очекиване резултате. Напротив, насиље се и даље квантитативно и квалитативно развија, и на то се мора рачунати и у будућности. Одсуство превентивних мера, посебно мера социјалне превенције, један је од главних разлога ескалације насиља на спортским приредбама. Зато су алкохол, дроге и криминал постали пратећи елементи екстремних навијачких група. Чак 93% вођа навијача и чланова језгра навијачких група користе алкохол и дроге.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС