БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ФИЛОЗОФСКА БИБЛИОТЕКА

УРЕДНИК: Mилка Зјачић Аврамовић, Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Библиотека је основана с намером да у препознатљивој форми објављује домаће филозофске писце и фундаментална дела светске филозофије.


ИСТОРИЈА ЕСТЕТИКЕ III
ИСТОРИЈА ЕСТЕТИКЕ III
том III
Радослав Ђокић
прво издање, 2012, 14 х 20 цм, 684 стр., тврди повез, латиница
ISBN 978-86-519-1544-7
550,00 РСД

У трећем тому, аутор се бави естетиком средњовековног доба. Природно, он започиње с испитивањем естетике Библије која је доминирала у том раздобљу, а наставља са корифејима средњовековне мисли.

„Под хришћанском културом подразумевамо процес који се одвијао на огромном простору и током дугог времена за које је уобичајено да се назива средњи век. Простор на којем се одвијао тај процес није обухватао ни читаву Европу ни читаву Азију него онај део који би се, условно, могао назвати Средоземним ареалом и који је с временом обухватио читаву Европу док је велики део Азије остао изван тог утицаја. У том раздобљу је дошло до великих кретања и померања народа, мењања центара моћи, настанка нових идеја, стварања новог погледа на свет и развоја специфичне културе. Иако „средњи век“ у себи не садржи неки одређени атрибут – попут „старог“ и „новог“ – у њему се, пре свега, дешавало много штошта а, пре свега, дошла је до изражаја екуменска идеја која је своје упориште нашла у формирању, обликовању, деловању и очувању огромне државне заједнице какво је на почетку те епохе било Римско царство.“

(Радослав Ђокић)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС