БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
БИБЛИОТЕКА РАСКРШЋА

УРЕДНИЦИ: Јовица Аћин, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)За радознали и истраживачки дух, бритки и дијалошки бременити огледи биће увек неопходни. Знање с њима бива домаћа ствар и раскршћа нас не плаше. Такве ћете изабране списе Сретена Марића читати у овој библиотеци намењеној да непрестано оживљава поруке тог изузетног и велеумног учитеља. То су пропланци на којима ћете моћи да предахнете и размислите, што је пре или касније сваком потребно. У томе нам Марић помаже.

СЛИКАРСТВО У ЋОРСОКАКУ?
СЛИКАРСТВО У ЋОРСОКАКУ?
Сретен Марић
приредио Душан Бошковић, прво издање, 2012, 11 х 18 цм, 120 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1343-6
49,50 РСД

„[...] Напредни умјетник мора увидјети да се нови израз не добија одбацивањем свих вриједности старог друштва, већ само њиховом синтезом са новим стремљењима“. [...] Веровао је у ту синтезу; веровао је у целину рада; веровао је у хуманизацију. И чекао је ту синтезу као озебли што сунце чека. И дочекао ју је у виду Пикасове монументалне слике Guernica. Поздравио је дело као „можда прву, социјалну слику модерног сликарства“. „Зид у ћорсокаку је пробијен“, с олакшањем каже Марић.

[...]

Сретен Марић није био теоретичар социјалистичког реализма, али јесте био идеолог социјалног сликарства. [...] Водила га је нека невидљива рука – чији је учинак био двосмислен и двосмеран – у постизању циља који, делом, уопште није намеравао постићи...

Душан Бошковић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС