БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


ТО ЈЕ ОВДЕ НЕМОГУЋЕ
ТО ЈЕ ОВДЕ НЕМОГУЋЕ
Синклер Луис
превео Милан Ђурић, прво издање, 2018, 13,5 x 20 цм, 440 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2156-1
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Синклер Луис је давне 1935. године видео нешто страшно у америчкој политици – потенцијал „за праву фашистичку диктатуру“. Овај роман поново актуелизу је давно усп стављене аналогије с Хитлеровим тоталитаризмом. Када је први пут објављен, 1935, продат је у 320.000 примерака. После америчких избора 2016. године, роман То је овде немогуће за само једну недељу продат је на сајту Amazon.com у више десетина хиљада примерака.

Дороти Томсон, друга жена Синклера Луиса, интервјуисала је Хитлера 1931. године. Очигледно је да су њени утисци значајно помогли Луису да створи атмосферу романа То је овде немогуће и да изгради уверљиве аналогије с америчком политичком сценом тридесетих година двадесетог века, али и с профашистичким лидерима који се увек у политици појављују у временима кризе.

То је овде немогуће је дистопијска фантазија, веома оригиналан покушај једног писца да опише како би то изгледало ако би фашизам дошао у Америку. У садашњем тренутку, када су унутрашња и глобална нестабилност једине константе америчке политике, овај роман постаје застрашујућа слика: то се, заиста, може догодити овде. Луисова визија је после осамдесет година од настанка поуздан водич за актуелни политички тренутак. Бескрајном вером у могућности књижевног дела писац је 1935. године покушавао да спречи незамисливо: избор псеудофашистичког кандидата за председника Сједињених Држава. Ако је, судећи по актуелности теме, Луисова постизборна визија политичка извесност наших дана, остаје нам веома мало простора за наду.

Књижевна фикција је увек успешно осветљавала најдубље истине.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС