БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)

ЗА СУД ИСТОРИЈЕ
ЗА СУД ИСТОРИЈЕ
О Стаљину и стаљинизму
Рој Медведев
превела Радмила Мечанин, прво издање, 2012, 17 х 24 цм, 864 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0819-7
594,00 РСД

Књига која је узбуркала светску јавност, преведена на 14 језика, користи се као уџбеник на америчким универзитетима, први пут код нас.

У Русији је 1990. објављен први део књиге Роја Медведева За суд историје, а коначна верзија је изашла тек 2002. у Москви.

Да ли је Стаљин био луд? И аутор се питао, чим нуди медицинскa образложења две познате дијагнозе.

Да ли је Стаљин био шпијун царске полиције? Зашто је обезглавио војску уочи рата? Где и зашто се сакрио кад су Немци напали? Бухариново предсмртно писамце и Титово писмо Стаљину (1948) пронађени су у фиоци писаћег стола после Стаљинове смрти. Зар је то могуће? Аутор је дао одговоре на сва питања.

Незапамћен успех књиге (одмах је преведена у 20 држава, на 14 језика) није мимоишао аутора у затвореној држави – познати и непознати људи су му слали нове доказе за књигу. И настајале су нове верзије којим Медведев открива механизам доношења највиших органа државне власти у Кремљу. Али и разоткрива правог Стаљина и људе из сенке, који су одлучивали о Русији и судбини света.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС