БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)

КРЛЕЖА И СРБИ
КРЛЕЖА И СРБИ
Радован Поповић
прво издање, 2012, 17 х 24 цм, 220 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1268-2
660,00 РСД
561,00 РСД

Сматрам важним да се баш у оваквом једном смутном времену појави књига о Крлежи, као што је Поповићева: непретенциозна у давању судова и оцена – у правом смислу непристрасна хроника која говори језиком писца самог и блиских му људи и из које се могу упознати све осцилације Крлежине према српским интелектуалцима, према Србима и Србији, према Београду и слично.

Важно је данас скренути пажњу на Крлежино настојање да се повезује са истакнутим Србима, књижевницима и политичарима, па макар то било и на штету њиховог народа, пошто се једино тако може стећи увид у збивања у култури и политици некадашње Југославије и разумети оно до чега је дошло после њеног распада.

Радован Вучковић

Књига београдског књижевног хисторичара и опсесионираног кронографа Радована Поповића прати, годину за годином, од 1912. па до 1981, Крлежине посјете Србији, рефлексије о тој земљи, сукобе и дружења, те све детаље у пишчевој животној и литерарној кронологији који се тичу србијанске јавне сцене... Он не изневјерава позицију изнимно дискретна проматрача... Поповић остаје пажљив како достојанству свога главног јунака, тако и према чињеници да и будалаштине знају бити повијесно релевантне... Аутор ове књиге никада се не појављује као арбитар, нит читатељу каже шта он заправо мисли о Крлежи и Србима, него попут добра суца у ногометној утакмици, невидљиво уђе и једнако невидљив изађе из своје књиге...

Миљенко Јерговић

(Вијенац, Загреб, 4. јун 1998)    

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС