БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)

СВЕТОВИ УМЕТНОСТИ
СВЕТОВИ УМЕТНОСТИ
Разговори са сликарима и вајарима
Милош Јевтић
прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 1.052 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1001-5
330,00 РСД

Службени гласник је под насловом Светови уметности, и с поднасловом “Разговори са сликарима и вајарима”, објавио нову у низу од дванаест књига изабраних разговора Милоша Јевтића. Као што упућује поднаслов књиге, Јевтићеви саговорници су овог пута визуелни уметници. Избор уметника с којима је Јевтић водио разговоре, имајући у виду плодност; овог аутора,обиман је и шаролик. Очигледно је да се, свестан те чињенице, при избору разговора које ће уврстити у ову књигу, потрудио да ширину свог бављења српским визуелним уметницима и њиховим судбинама уверљиво дочара. Љуба Поповић, Мића Поповић, Недељко Гвозденовић, Ристо Стијовић, Марко Челебоновић, Милан Коњовић, Михаило С. Петров, Љубица Сокић, Стојан Ћелић, Зоран Павловић, Бошко Карановић, Миливој Николајевић, Ото Јован Лого, Миодраг Б. Протић, Момчило Крковић, Милић од Мачве, Вера Божићковић Поповић, Олга Јеврић, Нандор Глид, Цветко Лаиновић – ствараоци су којим је посвећена ова књига. Подстичући их на личан и непосредан тон, интересујући се за јавности добрим делом непознате детаље из њиховог приватног живота, а не занемарујући познатије детаље који су их, уосталом, и препоручили као саговорнике, Јевтић у овим разговорима – као и у већини разговора са другим људима који су оставили траг у историји српске науке и српској култури, у значајној мери заступљеним у осталим томовима Гласниковог избора – успева да постигне баланс између интимног и јавног, избегавајући упадање у замке сувопарног, стручног дискруса, с једне, и опасности губљења доброг тона и потонућа у глиб таблоидности, с друге стране. У разговорима сабраним у овој књизи,  тако,неупућен читалац може да се упозна са животом и делом низа значајних српских ликовних прегалаца; упућенији читаоци своја постојећа знања могу да прошире и продубе; још упућенији могу да се сусретну са мноштвом детаља који су им били непознати, док чак и они најупућенији у дело конкретног уметника, без сумње, могу да открију нове податке везане за његову интимну биографију и његове ставове о сопственом деловању, који ће их подстаћи да претходно формирану слику, ако не битно промене, оно, свакако, барем делимично преиспитају.

Владимир Кецмановић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС