БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)

СТОПЕ У ПЕСКУ
СТОПЕ У ПЕСКУ
Борислав Пекић
прво издање, 2012, 17 х 24 цм, 240 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0670-4
825,00 РСД
701,00 РСД

Када је реч о Стопама у песку, још једном у низу Гласникових издања у ком су сабрани текстови – есеји, јавна обраћања, некролози, политички наступи, лауреатске беседе, необјављене есеистичке скице – из заоставштине Борислава Пекића, а које су приредиле Љиљана и Александра Пекић, супруга и ћерка великог писца, треба скренути пажњу на неколико докумената који га чине специфичним.

Текст „Историјски роман и историјска реалност“, који отвара Стопе у песку, заправо је предавање Борислава Пекића одржано 1984. на Школи словенских студија Лондонског универзитета. Представља изузетан допринос разматрању односа повести и фикције илити историје и литературе, којим се теорија књижевности опсесивно бави, од Аристотела до наших дана, и којим ће се, по свему судећи, доследно бавити до краја света. Нашем читаоцу ово предавање посебно занимљивим чини чињеница да је као пример успелог историјског романа, уз  Јосифа и његову браћу  Томаса Мана, Хадријанове мемоаре Маргарет Јурсенар и 1984. Џорџа Орвела, аутор истакао Време смрти  Добрице Ћосића, коме је књига и посвећена.

Текст „Источно српско питање и госпођа Тревисан“, значајно је сведочанство о Пекићевом благовременом и убитачно аргументованом реаговању на очигледан, нажалост време ће показати, успешан покушај сатанизације српске стране у „западнобалканском“ сукобу деведесетих година прошлог века.

Коначно, текст  „Данило или живот као бол“, потресан некролог рано преминулом пријатељу Данилу Кишу, књизи даје личну, емотивну ноту, приближавајући је Коресподенцији као животу, у којој је од заборава сачувана ауторова преписка с најближима и најмилијима.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС