БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић

НЕСЕНТИМЕНТАЛНИ ИДЕАЛИСТИ
НЕСЕНТИМЕНТАЛНИ ИДЕАЛИСТИ
Десимир Тошић, Божидар Влајић – Уводници часописа Наша реч (Париз–Лондон, 1948–1990)
Приредио Дејан Ђокић
саиздаваштво са Откровењем, прво издање, 2013, 17 х 24 цм, 632 стр., тврди повез, латиница
ISBN 978-86-519-1726-7
2.420,00 РСД

У овој књизи су сакупљени, први пут на једном месту, сви уводници часописа Наша реч, који је излазио између јануара 1948. и децембра 1990, најпре у Паризу (1948–1958), а затим у Лондону, као гласило Савеза „Ослобођење“, организације млађих српских демократа у емиграцији.4 Часопис је у почетку излазио сваких шест у одређеним другим приликама објављивани двоброји, односно троброји. Укупно је изашло 420 бројева Наше речи, а само два пута (бр. 34, 15. фебруар 1952. и бр. 259–260, 1974) нису објављени уводници, пошто су ови бројеви били посвећени првој конференцији „Ослобођења“, одржаној крајем децембра 1951. у Паризу, односно Божидару Влајићу, који је преминуо у мају 1974. године. Пред читаоцем је, дакле, преко 400 уредничких коментара који одлично илуструју главне теме којима се Наша реч бавила и начин на који је часопис писао: без устручавања од критике и самокритике, покретања болних питања и нуђења непопуларних одговора. Уводници су сажето и луцидно анализирали догађаје у земљи и свету у бурном историјском периоду какав је био Хладни рат. „Чињенице су познате. Зауставићемо се на овом месту на тумачењима“, пише у уводу из октобра 1966, и ова реченица би могла да послужи као једна од максима уводничких коментара Наше речи.

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС