БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција НА ПУТУ

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У оквиру едиције објављују се путописи који нису пописивање лица, предела и догађаја, него представљају истраживачки и креативни однос према непознатом. Таква врста литературе има све особине велике литературе и огромног знања и данас је врло читана и цењена у свету. Књиге из ове едиције допринос су поново пробуђеној жељи за имагинарним путовањима, упркос телевизији и интернету.


БРАЗИЛ
БРАЗИЛ
Штефан Цвајг
превео Бајрам Личина, прво издање, 2013, 16 х 20 цм, 232 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1703-8
1.210,00 РСД
330,00 РСД

„Немогуће је Бразил, један тако простран свет, познавати потпуно. Провео сам отприлике пола године у тој земљи, и управо тек сада знам, упркос свој ревности за учењем и путовањима, колико ми још недостаје за један стварно потпуни преглед тог огромног царства и како би читав један живот једва био довољан да би се могло рећи: ја познајем Бразил. По својој етнолошкој структури, да се десило да је преузео европску заслепљеност нацијама и расама, Бразил је могао да постане најподељенија, најзавађенија и најнемирнија земља на свету. На наше највеће изненађење, дâ се приметити да све ове расе које се бојом разликују, живе у савршеној слози заједно и, упркос свом различитом пореклу, такмиче се једино у амбицији да укину посебности како би, што је могуће брже, постали потпуни Бразилци, једна нова и јединствена нација. Бразил је проблем расизма, који је разорио наш европски свет, довео на најједноставнији начин до апсурда: тако што је његову наводну важност једноставно игнорисао. Бразил ми изгледа као једна од најузорнијих и стога најпривлачнијих земаља на свету. То је земља која мрзи рат и, још више, она га такорећи чак и не познаје. Због тога у егзистенцији Бразила, чија је жеља једино усмерена ка изградњи мира, почива једна од наших највећих нада у будућу цивилизацију и ослобађање нашег мржњом и лудилом опустошеног света. Међутим, где моралне снаге делују, наш задатак је да то деловање ојачамо. Где год да у овом нашем унезвереном времену на новим просторима видимо наду у нову будућност, наша је дужност да укажемо на ту земљу, на те могућности. И због тога сам написао ову књигу."

Штефан Цвајг

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС