БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција НА ПУТУ

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У оквиру едиције објављују се путописи који нису пописивање лица, предела и догађаја, него представљају истраживачки и креативни однос према непознатом. Таква врста литературе има све особине велике литературе и огромног знања и данас је врло читана и цењена у свету. Књиге из ове едиције допринос су поново пробуђеној жељи за имагинарним путовањима, упркос телевизији и интернету.


ДОКОНИ ДАНИ У ПАТАГОНИЈИ
ДОКОНИ ДАНИ У ПАТАГОНИЈИ
Вилијам Хенри Хадсон
превела Сандра Костадинов, прво издање, 2014, 12 х 20 цм, 180 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1574-4
99,00 РСД

„Коначно, Патагонија! Колико сам је често замишљао, страсно жудећи да посетим ту тако далеку, самотну дивљину у њеном првотном и пустом миру, нетакнуту људском руком, далеко од цивилизације! И ево је преда мном...“

Вилијам Хенри Хадсон, један од највећих стилиста енглеског језика, заступљен у свим антологијама енглеског есеја, тако започиње причу о путовању у Патагонију, „древно станиште дивова“. „Откада су отисци стопала на обали мора запрепастили Магелана и његове људе“, тај очаравајући предео подстицао је радозналост свих авантуриста. Па ипак, Хадсона нису привукли Патагонији Индијанци из предања, већ разнолики дивљи живот који у изобиљу буја под патагонијским небом. Ово је, пре свега, природњачки рад изванредне лепоте, а захваљујући ауторовој књижевној вештини, преплетеној с његовим филозофским склоностима, овај приказ добија посебну вредност. Докони дани у Патагонији имају изузетан историјски значај, али и особену љупкост и шарм. Хадсонова посматрања преплићу се с његовим промишљањима, и док се сви елементи класичне авантуристичке приче развијају пред њим, читалац ужива у непоновљивом сведочанству о једном необичном пределу.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС