БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција АЗБУЧНИ РЕД

Уређивао: Горан ПетровићЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА
ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА
Књига А
аутор текста - Дејан Алексић, илустровао - Лука Тилингер
четврто издање, 2022, 14,5 x 20 цм, 160 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1966-7
880,00 РСД
836,00 РСД

Из лексикона „Ко је ко у АзБучном реду“:

АЗБУКА – утврђен ред слова.

[...]

АЗБУЧКО ПРВИ – владар који је у почетку био познат само по својој царској ризници са неизбројивим златницима, хиљадама царских шпајзова крцатих теглама пекмеза, слатког од купина... А онда је своје царство, описменивши се, такорећи опасуљивши се, проширио у свет књига, највеће пространство од свих познатих пространстава. Они који читају могу га тамо и даље видети како језди, час друмовима, час изнад мора, час између звезда, кочијама у које је упрегнуто тридесет пропетих, дивних слова – цела азбука.

[...]

АЗБУЧНИ РЕД – нова колекција Службеног гласника посвећена свету књига.

[...]

АЛЕКСИЋ ДЕЈАН – (1972) написао је петнаестак песничких и прозних књига за децу и за њих добио бројне награде. Аутор је и неколико позоришних комада за децу. Посебно је цењен као познавалац живота и дела цара Азбучка Првог, чиме је заслужио и Награду Змајевих дечјих игара. (Користимо прилику да му честитамо!)

[...]

ПЕТРОВИЋ ГОРАН – (1961) уредник ове колекције, писац засад недовршеног лексикона „Ко је ко у АзБучном реду“.

[...]

ТИЛИНГЕР ЛУКА – (1990) бави се ликовном опремом књиге и анимацијом. Уш словождерка појела је остатак овог пасуса, у којем би иначе била описана његова успешна вишедеценијска каријера.

[...]

 ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА – прва књига, књига А у колекцији АзБучни ред, књига маштовита, духовита... Једина њена мана је то што има крај. Мада се увек може читати и из почетка, без обзира на то колико година има онај у чијим је рукама.

[...]

ШУШНУТИ – произвести кратак, слаб шум. Примера ради, тако што листате прве странице бесконачног света који краће зовемо: књига.

[...]

Награда „Раде Обреновић“, коју додељују Змајеве дечје игре, додељена је Дејану Алексићу за књигу ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС