БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција НИЗ

УРЕДНИК: Гојко Тешић

у сарадњи са Слободаном Гавриловићем (од новембра 2007. до краја 2012)

Изабрана или сабрана дела значајних посленика српске књижевности и културе јесте оно по чему се мери вредност националне културе. Такав подухват је мисионарски у свакој средини и изазов је за сваког издавача.


ЕПИЛОГ
ЕПИЛОГ
Сава Дамјанов
прво издање, 2018, 14 x 20 цм, 216 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2322-0
825,00 РСД
701,25 РСД

ЕПИЛОГ представља моју последњу књигу есеја и књижевноисторијских огледа: на известан начин, она је завршни том колекције ДАМЈАНОВ: СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ИСКОСА (1–5) коју је Службени гласник објавио 2011. и 2012. као избор из студија, огледа и приказа насталих током претходне три деценије. Ако бих се у таквом контексту осврнуо уназад и покушао да испишем неки резиме, он би се могао исказати кроз две синтагме: 1. нова читања традиције и 2. другачија визија савремености. Делује ли то претенциозно или прескромно за аутора који је највећи део свог интелектуалног и креативног живота посветио Књижевности? Одговор на ово питање немам, али ако је бар неколико кључних идеја за које сам се залагао од првих објављених текстова (1979–1980–1981) до данас остало витално и функционише у свести нових литерарних нараштаја – онда могу рећи да је читав тај Пут имао смисла. Наравно, најдрагоценији Смисао давала ми је радост истраживања и открића, чар препознавања још неоткривених вредности и читалачки хедонизам (нарочито када сам пловио несагледивим океанима прошлости, само делимично мапираним у рукописним архивама и фондовима старих књига разних библиотека и збирки, код нас и у иностранству).

Чини ми се да сам тако рекао СВЕ и да мирне душе могу ставити ТАЧКУ...

Сава Дамјанов

Неспорно, Сава Дамјанов je један од ретких који је у традицији проналазио изузетне, заборављене књижевне вредности још увек живе, трајне модерности. Истовремено је један од оних који не пише класичне, досадне професорске текстове о књижевној уметности. Динамичан, провокативан, у залагањима за модерност књижевне стварности, али и у одбрани модерности давне прошлости – жесток, наративно силовит, бескрајно духовит, стилски бриљантан. Овај Епилог је, сасвим сигурно, најава нечег новог у дамјановљевском читању и традиције и савремене књижевне праксе. Епилог је нови почетак деканонизације српске књижевности...

Гојко Тешић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС