БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПРОПЛАНЦИ ЕСЕЈА

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Колекција би требало да буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

ТАЈ МОЋНИ ВАЈАР, ВРЕМЕ
ТАЈ МОЋНИ ВАЈАР, ВРЕМЕ
Маргерет Јурсенар
превео Бојан Поморишац, прво издање, 2014, 13,5 х 20 цм, 176 стр., броширан повез, ћирилица,
ISBN 978-85-519-1352-8
880,00 РСД
836,00 РСД

Есеји Маргарет Јурсенар, сабрани у једној од њених последњих књига, парабола су живота и стварања испуњених жељом да се бивствовању подари трајна вредност и значење. Своје енциклопедијско знање књижевница је уткала у интимна промишљања оживљавајући светове Грчке и Рима, Индије и Шпаније, Јапана и Холандије, средњовековне Енглеске и ренесансне Италије. Филозофско-критички есеји откривају нам запањујућу ерудицију и невероватну ширину интересовања Маргарет Јурсенар, изречену с лакоћом врхунског романописца. Медитативне поетске слике о мистерији људског живота, језика и природе, које одишу смиреношћу и мудрошћу, откривају читаоцу унутрашње светове ове изузетне списатељице.

„Коренови закопани у земљи, гране које штите игре веверица и птичја гнезда и цвркут, сенка дата човеку и животињама, глава на небу. Постоји ли мудрији, благотворнији начин постојања? И одатле нехотичан почетак одвратности ка присуству шумара и много већи ужас због моторне тестере. Да се обори и убије оно што не може да побегне.“

Маргарет Јурсенар

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС