БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Едиција NOSTRA VITA

УРЕДНИК: Бранко Кукић


Едиција мемоара, дневника, писама, аутобиографија и биографија уметника, научника, државника и слободних људи који су својим делом и животом мењали слику света и човечанства. Најчешће је реч о људима који су се у животу и времену бунили против света као таквог, дакле наметнутог пролазношћу и безначајношћу, разарајући постојећу слику свога времена и идеја својих савременика.


МАЛАПАРТЕ
МАЛАПАРТЕ
ЖИВОТИ И ЛЕГЕНДЕ
Маурицио Сера
превела Олгица Стефановић, прво издање,2019, 14 х 19,5 цм, 636 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2046-5
3.190,00 РСД
2.712,00 РСД

Могу се наћи бројни и то све одлични разлози да га не волите. Курцио Зукерт, звани Малапарте (1898–1957), тај проклети Тосканац, комедијант и мученик, типичан је пример првокласног писца који свој таленат плаћа људским недостацима, чак и манама: митоман, егзибициониста, лаком на новац и задовољства, „камелеон“ спреман да служи свим властима и да их употреби за своје циљеве, попут неког Каљостра модерне књижевности. У овом делу намера нам је да одбацимо те стереотипе колико год је могуће и да покажемо личну доследност и модерност овог пророчког тумача декадентности Европе у суочавању с новим глобалним силама (СССР-ом, Сједињеним Државама, Кином) и идеологијама масе: фашизмом, комунизмом, маоизмом.

(...)

Где пронаћи кључ за уверљиво тумачење код писца који ће све учинити да заметне трагове? Враћамо се тако на мистерију Малапарте. Хипертрофирани култ његовог Ја открива пажљивом посматрачу превише пукотина а да оне не би помрачиле званичну слику о њему и да је, у неку руку, не би размалапартизовале, јер ће овај човек искључен из историје учинити превише тога, често и лошег, да би доказао да у свим приликама остаје господар сопствене историје. Остајем при уверењу да се њему ова књига не би допала, али у нади да би ценио бригу за непристрасношћу. Порицањем очигледног и улепшавањем измишљотина које не могу издржати мало дубљу анализу, Малапарте ће на крају оставити о себи слику још даљу од стварности, и утолико горе ако је неповољнија по њега од ове. Да, управо од тога треба да почнемо, ту се он управо открива, упркос оноликој спретности. Као и сваки велики писац, он неће надживети само своје мане и своје супротности, већ исто тако и своје замке и „трикове“. Јер, имао је снажну а непризнату склоност ка неуспеху: Малапарте или Нарцисове недаће.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС