БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција NOSTRA VITA

УРЕДНИК: Бранко Кукић


Едиција мемоара, дневника, писама, аутобиографија и биографија уметника, научника, државника и слободних људи који су својим делом и животом мењали слику света и човечанства. Најчешће је реч о људима који су се у животу и времену бунили против света као таквог, дакле наметнутог пролазношћу и безначајношћу, разарајући постојећу слику свога времена и идеја својих савременика.


МАЛАПАРТЕ
МАЛАПАРТЕ
ЖИВОТИ И ЛЕГЕНДЕ
Маурицио Сера
превела Олгица Стефановић, прво издање,2019, 14 х 19,5 цм, 636 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2046-5
3.190,00 РСД
2.712,00 РСД

Могу се наћи бројни и то све одлични разлози да га не волите. Курцио Зукерт, звани Малапарте (1898–1957), тај проклети Тосканац, комедијант и мученик, типичан је пример првокласног писца који свој таленат плаћа људским недостацима, чак и манама: митоман, егзибициониста, лаком на новац и задовољства, „камелеон“ спреман да служи свим властима и да их употреби за своје циљеве, попут неког Каљостра модерне књижевности. У овом делу намера нам је да одбацимо те стереотипе колико год је могуће и да покажемо личну доследност и модерност овог пророчког тумача декадентности Европе у суочавању с новим глобалним силама (СССР-ом, Сједињеним Државама, Кином) и идеологијама масе: фашизмом, комунизмом, маоизмом.

(...)

Где пронаћи кључ за уверљиво тумачење код писца који ће све учинити да заметне трагове? Враћамо се тако на мистерију Малапарте. Хипертрофирани култ његовог Ја открива пажљивом посматрачу превише пукотина а да оне не би помрачиле званичну слику о њему и да је, у неку руку, не би размалапартизовале, јер ће овај човек искључен из историје учинити превише тога, често и лошег, да би доказао да у свим приликама остаје господар сопствене историје. Остајем при уверењу да се њему ова књига не би допала, али у нади да би ценио бригу за непристрасношћу. Порицањем очигледног и улепшавањем измишљотина које не могу издржати мало дубљу анализу, Малапарте ће на крају оставити о себи слику још даљу од стварности, и утолико горе ако је неповољнија по њега од ове. Да, управо од тога треба да почнемо, ту се он управо открива, упркос оноликој спретности. Као и сваки велики писац, он неће надживети само своје мане и своје супротности, већ исто тако и своје замке и „трикове“. Јер, имао је снажну а непризнату склоност ка неуспеху: Малапарте или Нарцисове недаће.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС