БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


НЕЗАСИТОСТ
НЕЗАСИТОСТ
Стањислав Игнаци Виткјевич
превела Бисерка Рајчић, прво издање, 2017, 13,5 х 20 цм, 604 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0739-8
2.486,00 РСД
2.113,10 РСД

Незаситост Стањиславa Виткјевичa je роман изврнут наопачке, роман деформације, растакања, у исто време драматичан, епски и метафизички, али и гротескан и скандалозан. Ништа мање није се ни могло очекивати од једног од „три мускетара пољске авангарде“, или три стуба пољске културе XX века, хронолошки првог у тријади Виткјевич, Шулц, Гомбрович.

„Бирајући судбину своју, изабрах лудило“, речити је епиграф који је Виткјевич одабрао за свој роман. Незаситост наговештава слом једног света, прати његову агонију сликајући епску фреску, грандиозну у својој искривљеној митологији. Јер, велика књижевност ствара чак и када разара, и то чини с интензитетом таквог замаха и концентрације који се не може наћи у стварности. Тако Виткјевич, који на последњој страници романа каже да „горе стоке од људи у целом Свемиру нема“, улаже сву своју снагу – креативну, језичку, имагинативну, спекулативну – у стварање спиралне наративне структуре која са хотимичном и скоро избезумљујућом спорошћу води читаоца кроз силазне етапе прогресивног поживотињења или, боље речено, прогресивног унутрашњег слома свог јунака, младог и перспективног Генезипа Капена, достојног представника читавог једног друштва које иде ка незаустављивој пропасти. Незаситост је, зато, пре свега огромни корални роман, ужасавајући наговештај онога што је историја припремала Европи и што су тридесетих година прошлог века најмудрији интелектуалци и најосетљивији уметници могли да предвиде.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС