БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


ПАС БЕЛАЦ
ПАС БЕЛАЦ
Ромен Гари
превела Митровић Јелена прво издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 236 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2587-3
1.100,00 РСД
825,00 РСД

Писана пре више од пола века, ова књига, на граници између романа, аутобиографије и басне, чита се
као да је написана јуче.

 Пред  читаоцима је, након Обећања у зору, превод још једног аутобиографског романа француског писца Ромена Гарија, инспирисан животом у Америци са супругом Џин Сиберг. Аутор овога пута приповеда о расизму, промишљајући истовремено о „излечивости“ мржње, све кроз причу о псу дресираном да напада припаднике само једне расе.

Радња је смештена у пролеће 1968, када се у САД, након убиства Мартина Лутера Кинга, разбуктавају расни немири, док у Европи демонстрирају студенти, а на Далеком истоку букти Вијетнамски рат.

Борци за грађанска права, како умерени тако и они радикални, као и холивудски миље, који помажући црнцима покушава да помогне себи, сагледани су из различитих углова. Почесто уз дозу хумора, који је, уз хуманизам, својствен Гаријевом стваралаштву.

Међу гласним ликовима налазе се аутор и његова супруга, глумица и активисткиња Џин Сиберг, док запажене епизоде имају, између осталих, Марлон Брандо и Роберт Кенеди.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС