БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)

СПЛИН ПАРИЗА
СПЛИН ПАРИЗА
Дневник самоће 2000-2004
Видосав Стевановић
прво издање, 2015, 17 х 24 цм, 560 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-1125-8
1.210,00 РСД
1.029,00 РСД

Сплин Париза, у поднаслову; „Дневник самоће 2000 - 2004" јесте наставак јединствене ауторефлексивне и исповедне прозе Дневник самоће - Видосава Стевановића објављене 2011. у четири издања. Први дневник у „Сплину" тиче се дочека новог миленијума али се зато сви остали тичу онога што је остало иза нас у старом, „горког талога искуства", свих успомена које нисмо изживели на прави начин и које нису постале део наше моралне катарзе или мудрости живљења. Бритка оштрица критике, иронија егзистенције, наслеђе европске културе, српске и југословенске политичке дубиозе, балкански идентитети... само су неке теме чије унутрашње било није само догађање у летопису дана већ покушај да се нађу узроци личном удесу у колективном, да се опише све оно чиме се званична историографија неће бавити на такав начин - дубински, лични, без потребе да се ствари покажу бољим него што јесу већ са дубинском потребом да се досегне истина, која једина има снаге да нас избави из пакла самозаваравања. Можда је контарст „града светла" право место да се сагледа балкански мрак и све оно што је попут слепих путника прешло у нови миленијум покушавајући да се заогрне веловима „људских вредности" и демократије. Књига опора и искрена, неће оставити никог равнодушним јер нема мира у пакленом котлу самосвести које немају снаге да се погледају у очи.    

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС