ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УСТАВ И УСТАВНИ КОНЦЕПТИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Ова едиција је посвећена уставном обликовању идентитета Србије као демократске и правне државе. Издања припадају подручју уставног права и представљају релевантну теоријску литературу за то подручје. Њихово тежиште је на садржајним правно-политичким расправама о одредбама и дометима важећег Устава, али и правнотеоријским доктринама.


УПОРЕДНО УСТАВНО ПРАВО
УПОРЕДНО УСТАВНО ПРАВО
Ђузепе Де Верготини
прво издање, 2015, 16 x 24 цм, 740 стр., тврд повез, латиница,
ISBN 978-86-519-1680-2
2.200,00 РСД

Ђузепе де Верготини угледни је професор емеритус уставног права на Универзитету у Болоњи и аутор бројних научних радова из области уставног права и других грана јавног права. „Упоредно уставно право“ једно je од његових најзначајнијих дела и до сада је преведено на више страних језика.

„Упоредно уставно право“ резултат је систематског проучавања уставних институција у компаративној равни. У уводном делу, аутор је поставио методолошки оквир истраживања, објаснио је улогу, функцију и значај упоређивања у уставном праву као науке и метода. У првом делу књиге размотрена су основна питања државе (обележја државе, функције суверене власти, однос суверенитета и извора права, облици државног уређења и власти) и устава (значење, стварање и садржај устава, промена и заштита устава, настанак и развој уставности). У другом делу под називом „Држава либералног типа“ предмет анализе јесу класичне теме уставног права (људска права, правна држава, непосредна и посредна власт, подела власти, улога партије и опозиције, однос између законодавне и извршне власти). Посебну пажњу аутор је посветио „опису“ уставне и политичке праксе појединих позитивноправних система: Велике Британије, САД, Француске, Немачке, Италије, Шпаније и Швајцарске.

У научној литератури ретко наилазимо на теоретичаре, попут Ђузепеа де Верготинија, који успевају да у начину свог излагања помире анализу доктринарних концепата, значајних за разумевање функционисањa уставних структура и правних поредака, са указивањем на савремене тенденције у развоју политичких система и решења о правцу реформисања уставних и политичких институција. Верготини тако истиче значај формализовања улоге опозиције у уставном систему, правног карактера интересних група и др.

„Упоредно уставно право“ јесте најзначајнија студија из области уставног права објављена код нас у последње време. Због тога је препоручујемо не само студентима и истраживачима на основним и последипломским студијама правних факултета и факултета политичких наука, већ и практичарима из тих области, и уопште свима који желе да се детаљније упознају са функционисањем уставних и политичких система.

Мр Љиљана Грубач превела је рукопис са италијанског језика (Giuseppe De Vergottini, „Diritto costituzionale comparato vol. I“, 2011, Ottava Edizione), а стручну редактуру превода припремио је проф. др Ратко Марковић.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС