БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ТРАГОВИ

УРЕДНИЦИ: Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин
Окупља појединачна издања у распону од уметничких монографија до специфичне документаристике. Та дела се могу налазити у свакој библиотеци, могу бити сврстана у сваку колекцију и зато стоје за себе и за нас, па куда год и за чим год да се машите – она су ту. Позивају вас, па ако им се одазовете – нећете промашити.

У ЗЕМЉИ ХАЛУЦИНАЦИЈА
У ЗЕМЉИ ХАЛУЦИНАЦИЈА
О Тараумарама
Антонен Арто
прво издање, 2021, 12 х 20 цм, 176 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2688-7
800,00 РСД
680,00 РСД

Мало је песника какав је био Антонен Арто, утемељитељ такозваног окрутног позоришта. Штавише, он је јединствен. Разочаран Европом, бежећи на крај света, нашао се у народу мексичких Индијанаца у планинској забити, међу Тараумарама, који обожавају сунце и упражњавају чувени обред са пејотлом, халуцинантном дрогом из кактуса.

Ово су Артоови аутентични откривалачки записи о ритуалима Тараумара, о њиховом животу и опстанку. „Земља Тараумара“, пише Арто, „обилује знаковима, формама, природним скулптурама, које не изгледају као да су настале случајно, него као да су богови, чији се трагови овде срећу на сваком кораку, хтели да наговесте своју силу у тим необичним белезима.“ Ова књига нам дочарава друкчије и далекосежније могућности етнологије и фолклористике, a из којих није искључена поезија, па чак ни својеврсна књижевна драматика.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС