БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција БИОГРАФИЈЕ/ДНЕВНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Милка Зјачић Аврамовић, Петар В. Арбутина


ЈЕЛЕНА, ЖЕНА КОЈЕ ИМА
ЈЕЛЕНА, ЖЕНА КОЈЕ ИМА
Краковска биографија Иве Андрића
Силвија Новак Бајцар
прво издање, 2015, 16 х 20 цм, 260 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1894-3
770,00 РСД
655,00 РСД

...Посебну драж представља чињеница да је основу за једну од Андрићевих најбољих прича, „Јелена, жена које нема“, представљало једно посебно искуство доживљено управо у Кракову. О томе се у нашој критици знало врло мало и најважнији радови о овом биографском детаљу, о културним везама с Пољском и о формирању Андрићевог књижевног дела не само што нису расплели и истражили шта се све догађало у тако важном тренутку већ нису дали ни праву слику Андрићевог искуства, нити одгонетку мистерије о Јелени. На том месту, у години Андрићевих јубилеја, почиње истраживање проф. др Силвије Новак Бајцар, која је успела не само да одгонетне ко је била Јелена, трајна инспирација Андрићеве прозе која је трајала пола века, већ и много важније од тога, да покаже у каквом се културном амбијенту Андрић препознао и саживео с једном бољом, узвишеном сликом ауторског позива и културне мисије. ...Књига је плод трагања које приближава чак и интимни, онај сасвим неухватљиви свет великог писца, добитника Нобелове награде за књижевност, у којем се сусрећу босанско-херцеговачка, хрватска и српска књижевност и култура.

Проф. др Александар Јерков

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС