ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УСТАВ И УСТАВНИ КОНЦЕПТИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Ова едиција је посвећена уставном обликовању идентитета Србије као демократске и правне државе. Издања припадају подручју уставног права и представљају релевантну теоријску литературу за то подручје. Њихово тежиште је на садржајним правно-политичким расправама о одредбама и дометима важећег Устава, али и правнотеоријским доктринама.


О ЈЕМСТВИМА НЕЗАВИСНОСТИ УСТАВНИХ СУДОВА
О ЈЕМСТВИМА НЕЗАВИСНОСТИ УСТАВНИХ СУДОВА
Са посебним освртом на Уставни суд Србије
Боса М. Ненадић
прво издање, 2012, 16 х 24 цм, 188 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1215-6
660,00 РСД

О јемствима независности уставних судова др Босе Ненадић, судије Уставног суда Републике Србије, јесте пионирско монографско дело код нас о гарантијама уставносудске независности, које су, иначе, једна од основних претпоставки правилног и непристрасног вршења уставносудијске функције, поготово у земљама у транзицији. Општетеоријски допринос ове књиге потиче од богатог стручног искуства и научног рада његове ауторке, који јој омогућавају да јасно сагледа и прецизно изрази опасности које вребају судијску независност уопште, а посебно уставносудијску. Практична вредност овог дела огледа се пак у савесној и критичкој анализи нашег позитивног права када је реч о Уставном суду и свим институционалним аспектима независности његових судија. На приказу одговарајућих уставних и законских одредаба Др Боса Ненадић се не задржава, већ дата нормативна решења сагледава и из угла праксе Уставног суда, и других државних органа који у нашем уставном систему могу да утичу на ауторитет и независност Суда; такође их сагледава и имајући у виду упоредноправна искуства и препоруке одговарајућих међународних тела.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС