ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УСТАВ И УСТАВНИ КОНЦЕПТИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Ова едиција је посвећена уставном обликовању идентитета Србије као демократске и правне државе. Издања припадају подручју уставног права и представљају релевантну теоријску литературу за то подручје. Њихово тежиште је на садржајним правно-политичким расправама о одредбама и дометима важећег Устава, али и правнотеоријским доктринама.


ПОСТАНАК ЕВРОПСКОГ ПРАВА ЉУДСКИХ ПРАВА
ПОСТАНАК ЕВРОПСКОГ ПРАВА ЉУДСКИХ ПРАВА
Есеј о судској креативности
Драгољуб Поповић
прво издање, 2013, 16 x 24 цм, 268 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1576-8
1.540,00 РСД
924,00 РСД

„Читаоца Постанка европског права људских права, аутора Драгољуба Поповића, може да изненади чињеница да се овај есеј о судској креативности Европског суда за људска права појављује у едицији Устав и уставни концепти Правне библиотеке Службеног гласника. Наиме, стручној јавности добро је познато да се европско право људских права развило под окриљем Европског суда успостављеног Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, дакле једним међународноправним уговором регионалног карактера. Упркос неспорним формалним обележјима овог права, која га смештају у домен међународног права – високе стране уговорнице Европске конвенције јесу државе које су пристале на ограничену надлежност Европског суда у међусобним споровима и онима које, сходно начелу супсидијарности, против државе покреће појединац – његова суштинска својства, од којих су нека преторска творевина самог Европског суда, приближавају га концепту савремене уставно судске заштите људских права.“

Др Танасије Маринковић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС