ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УСТАВ И УСТАВНИ КОНЦЕПТИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Ова едиција је посвећена уставном обликовању идентитета Србије као демократске и правне државе. Издања припадају подручју уставног права и представљају релевантну теоријску литературу за то подручје. Њихово тежиште је на садржајним правно-политичким расправама о одредбама и дометима важећег Устава, али и правнотеоријским доктринама.


ЉУДСКА ПРАВА И УСТАВНА ДЕМОКРАТИЈА
ЉУДСКА ПРАВА И УСТАВНА ДЕМОКРАТИЈА
Уставни судија између негативног и позитивног активизма
Цирил Рибичич
саиздаваштво са Уставним судом Србије, прво издање, 2012, 16 х 24 цм, 484 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1067-1
2.970,00 РСД
2.525,00 РСД

Људска права и уставна демократија јесте сложено дело како методолошки, тако и тематски, о мисији уставног судства у заштити људских права. Аутор је професор уставног права на Правном факултету Универзитета у Љубљани и некадашњи потпредседник Уставног суда Словеније, те се у овој књизи диференцирају научна студија Цирила Рибичича о одабраним питањима уставног судства, у њеној првој трећини, и збирка издвојених мишљења уставног судије Цирила Рибичича, у друге две трећине дела. Ова методолошка подвојеност студије/збирке је, ипак, само привидна, јер баш као што професор Рибичич бира своје теме с обзиром на интересовања једног уставног судије, тако и судија Рибичич своја издвојена мишљења пише са теоријском и компаративном свестраношћу једног професора уставног права. Међутим, оно што посебно спаја студију и збирку у јединствену методолошку целину, прожимајући читаво дело, јесте држање интелектуалца Рибичича који сматра својом обавезом да јавно и ауторитативно наступи кад год је потребно да се уставносудска мисија заштите људских права очува и унапреди.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС