ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
САИЗДАВАШТВО

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


ЈП Службени гласник наставља богату сарадњу с државним органима, водећим правним факултетима и институтима у Србији у заједничком објављивању уџбеника, приручника, монографија и зборника ових факултета. Ова сарадња се одвија на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи са: Уставним судом Републике Србије, Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Факултетом за Европске правно-политичке студије из Сремске Каменице, Удружењем за јавну управу и Институтом за упоредно право.


ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА ИЗВРШНОГ ЗАКОНОДАВСТВА У ГРАЂАНСКИМ ПОСТУПЦИМА
ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА ИЗВРШНОГ ЗАКОНОДАВСТВА У ГРАЂАНСКИМ ПОСТУПЦИМА
Зборник радова
приредили Небојша Шаркић, Никола Бодирога и Марио Лукиновић
саиздаваштво са Правним факултетом Универзитета УНИОН у Београду, прво издање, 2018, 17 х 24 цм, 356 стр., броширан повез
ISBN 978-86-519-2222-3
2.200,00 РСД
2.090,00 РСД

Зборник радова Четрдесет година извршног законодавства у грађаснким поступцима садржи низ релавантних тема које су до сада биле мало заступљене у домаћој научној и стручној литератури. Поред теоријских разматрања и систематизације знања код читавог низа релевантних питања из облсти извршног законодавства у грађанским поступцима, размотрене су и разноврсне практичне импликације нових прописа и судске праксе.

Након окончања Другог светског рада (1945. године), па до 1978. године на подручју тадашње Југославије примењивала су се правна правила која су заправо била прилагођени закон о извршењу и обезбеђењу из 1930. године донет у Краљевини Југославији. У периоду од 1978. године до данас у различитим облицима државних заједница донето је више закона који су уређивали област извршног права. Иако су сви ови закони садржали у основи идентична темељна начела (начело законитости, начело формалног легалитета, начело заштите дужника и сл.) постојала су одређена начела која су се озбиљно мењала у складу са правно-политичким схватањима која су доминирала у тренутку доношења појединих закона. Она су се углавном односила на систем правних лекова који је неколико пута мењан (приговор и жалба) као и на обим права извршног дужника (могућност одлагања извршења, не спровођење извршења приликом улагања правног лека, могућност вештачења и сл.).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС