БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ФИЛОЗОФСКО-ТЕОЛОШКА ЕДИЦИЈА

Уређивао: Радован Биговић (1956–2012) - уредник од 2008. до краја маја 2012. године, Славиша Орловић


У оквиру Филозофско-теолошке едиције објављујемо дела која се баве граничним питањима науке, филозофије и теологије, пре свега репрезентативним делима из тих области. Заступљени су аутори који већ уживају значајан углед код нас и у свету, а настојимо да публикујемо и радове млађих аутора који се истичу озбиљним и квалитетним радом и оригиналношћу.


ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
Епископ Јован Пурић
прво издање, 2010, 15 х 23 цм, 268 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0597-4
550,00 РСД

Полазећи од става да је значај иконе, пре свега иконе Христа, немерљив, будући да она „на видљив и опитан начин сведочи да је Бог Логос, ради нашег спасења, истински постао човек“ и да је, у систему Светог тројства „Исус Христос самооткривена Истина и икона Бога невидљивога“, а да теме теологије иконе, њене вишедимензионалности и места у животу хришћана нису систематски и суштински обрађене са православне тачке гледишта – владика Јован се одлучује на покушај да овај недостатак исправи и богаћењу православне теолошке мисли понуди свој несебичан допринос.

Позивајући се на Свето писмо као на исконску и исходишну тачку свог разматрања, у складу са освештаним концептом библијске нумеричке симболике, он феномену и значају иконе прилази из седам углова, у седам поглавља овог вредног рада.

У првом излаже изворе теологије иконе и даје преглед њеног поимања из православне перспективе; у другом се суочава са богословским и уметничким проблемом могућности иконичког изображавања Исуса Христа, Пресвете Богородице, анђела и светитеља; у трећем залази у богословску димензију у њеном исконском смислу, обрађујући тријадолошке аспекте дијалога иконобораца и иконопоштовалаца; у четвртом нас суочава са тајном чудотворне моћи светих икона; пети посвећује продубљивању богословске интерпретације светих икона и класичној иконофилској апологији иконопоштовања; у шестом уводи антрополошку димензију тумачења светих икона, осврћући се и на њихов педагошки, дидактички и анагошко-сотириолошки значај; да би у седмом делу проговорио о иконама као „живим спонама“ човека и Бога, крунишући свој рад широм визијом вредности, будућности и светости хришћанске културе.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС