БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА

Уређивала: Тања Мишчевић (од октобра 2008. до краја 2012)


Едиција Европска унија јединствена је у региону западног Балкана јер је у потпуности посвећена студијама ове наднационалне интеграције и њеног савременог деловања. До сада је објављено више преведених капиталних дела страних аутора, као и радова домаћих истраживача Европске уније. Објављени су и преводи примарног права Европске уније, као што је превод Уговора о Уставу Европске уније и превод консолидованог текста Уговора из Лисабона. Едицијом Европска унија покушавамо да надокнадимо очигледан недостатак стручне литературе која се бави општим питањима европске интеграције, али и оним питањима која су везана за разумевање специфичности у функционисању Европске уније у појединим областима њених заједничких политика. Посебно је значајно то да она обухвата и теме значајне за елементе, кораке и услове приближавања држава чланству у Европској унији и прихватање европских стандарда. Тако замишљена, настоји да одговори на потребе не само академске јавности већ и шире публике која жели да разуме кретање Србије ка чланству у Европској унији и правила која у њој постоје, и тиме да помогне у креирању објективног мишљења и ставова о том питању.


ЕВРОПСКА УНИЈА ПОЛА ВЕКА КАСНИЈЕ: СТАЊЕ И СЦЕНАРИЈИ ОБНОВЕ
ЕВРОПСКА УНИЈА ПОЛА ВЕКА КАСНИЈЕ: СТАЊЕ И СЦЕНАРИЈИ ОБНОВЕ
ЕВРОПСКА УНИЈА ПОЛА ВЕКА КАСНИЈЕ: СТАЊЕ И СЦЕНАРИЈИ ОБНОВЕ
ЕВРОПСКА УНИЈА ПОЛА ВЕКА КАСНИЈЕ: СТАЊЕ И СЦЕНАРИЈИ ОБНОВЕ
ЕВРОПСКА УНИЈА ПОЛА ВЕКА КАСНИЈЕ: СТАЊЕ И СЦЕНАРИЈИ ОБНОВЕ
Мишел Фуше
превео Предраг Симић, саиздаваштво са ISAC фондом, прво издање, 2009, 17 х 24 цм, 80 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0442-7
281,00 РСД
49,50 РСД

Европска унија је између 2005. и 2009. године прошла кроз дубоку институционалну и политичку кризу чији је повод било одбацивање пројекта Европског устава на референдумима у Француској и Холандији а потом и Лисабонског споразума у Ирској, што је отворило широку дебату у државама – чланицама о реформи институција и будућности ЕУ. Студија Мишела Фушеа је настала као резултат истраживања ове дебате која се водила око неколико главних питања: каква структура европских институција је потребна Европи „двадесетседморице“? Која су нова подручја деловања Уније, пре свега у области економије? Где се налазе границе, макар и привремене, географског ширења Уније? Какву политику би требало да води Унија према земљама у свом суседству? На који начин би Унија требало да одговори на изазове глобализације и светске економске кризе која је дошла из САД у јесен 2008. године? Ова питања наишла су на различите одговоре у политици држава – чланица Уније на основу којих ће у Лисабону бити редефинисан пројект Европског устава и, после позитивног одговора на поновљеном референдуму у Ирској и извесног оклевања у Пољској и Чешкој, Споразум из Лисабона је коначно ратификован крајем 2009. године. Захваљујући томе, по први пут у педесетогодишњој историји Уније су именовани стални председник и европски „министар спољних послова“, чиме је ЕУ коначно одговорила на чувено питање Хенрија Кисинџера с почетка деведесетих година: „Када желим да питам каква је спољна политика Европе, кога да позовем? Који је телефонски број Европе?“. Мишел Фуше сматра да нове институције Уније очекују велики изазови, пре свега редефинисање њених односа са главним саговорницима на међународној сцени, њеним грађанима, њеним старим и будућим чланицама и глобализованим светом. Усвајање Лисабонског споразума уклонило је и крупну препреку која је последњих година стајала на путу уласка земаља Западног Балкана у Европску унију. (проф. др Предраг Симић)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС