БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ВЕЗЕ

УРЕДНИК: Гојко Тешић (у сарадњи с Влахом Богишићем)


Kомпаративна проучавања у јужнословенском културном простору (дакле, после распада друге Југославије, тј. СФРЈ) постају необично важна и у међународним размерама. Чини нам се да је проблем веза (културних, уметничких, нарочито књижевних) одговорније, савесније, сасвим отворено, без предрасуда, искључивости, подозрења, сумњичавости – могуће свеобухватније истраживати баш у срединама у којима су те везе биле битне и те како животне, доминантне. Можда је питање стваралачких веза на релацији Срби и Хрвати, и обрнуто, нешто што би на непристрасан начин разрешило многе дилеме које су већ ствар и историјске и политичке прошлости. Наравно, и све остале културе у додиру и супротстављањима у бившој Југославији део су истраживачког концепта ове колекциje.

МЕЂУКЊИЖЕВНЕ РАСПРАВЕ
МЕЂУКЊИЖЕВНЕ РАСПРАВЕ
Поредбена и/или интеркултурна повијест књижевности
Звонко Ковач
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 436 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0911-8
550,00 РСД

Kњига Звонка Ковача Међукњижевне расправе састављена је од двадесетак расправа распоређених у пет поглавља и представља плод његовог дугогодишњег истраживања јужнословенских књижевности и култура. У њој се на више места расправља о научним, али и наставним могућностима компаративног утемељења јужнословенске филологије. Бројне опсервације у вези са питањима националних филологија и њиховог међусобног дијалога, као и питањима компаратистике сроднојезичких или истојезичких књижевности, аутор даје као искусан научни радник и познавалац специфичних прилика на јужнословенском књижевнојезичком простору.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС