БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић

ОДГОВОРИ
ОДГОВОРИ
ОДГОВОРИ
ОДГОВОРИ
ОДГОВОРИ
Политичке сукобице
Мирко Чанадановић
друго допуњено издање, 2012, 17 х 24 цм, 132 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1082-4
99,00 РСД

Мирко Чанадановић (рођен 1936. у Војводи Степи, у Банату), магистар филолошких наука, био је председник Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине и члан највишег партијског руководства Србије и Југославије. У време обрачуна са либерализмом у Србији 1972, поднео је оставку на све друштвене функције, затим је искључен из Савеза комуниста, и годинама је био лишен могућности да учествује у друштвеном животу и под полицијским надзором као политички непријатељ.

Пензионисан је као лектор у НИП „Дневник“.

Рехабилитован је 1989, али се није вратио у Савез комуниста, нити је приступио некој другој партији.

Многи су га оцењивали као најталентованијег политичара млађе генерације и предвиђали му блиставу каријеру. Уз сав таленат, нису га мимоишле многе заблуде, укључујући тренутак када и како се треба повући из политике. Припадао је политичарима који су схватили истрошеност реалсоцијалистичке доктрине и покушавали, уз сва ограничења, да се окрећу тековинама савремене цивилизације. Али, ту се мало могло урадити.

(Славољуб Ђукић, Слом српских либерала)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС