БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић

ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
ТИТО
Феномен 20. века
Перо Симић
четврто издање, 2012, 17 х 24 цм, 500 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1425-9
990,00 РСД
842,00 РСД

Било да о личности и делу Јосипа Броза Тита имамо изразито или умерено лоше мишљење, било да нас крвав распад његове верзије југословенске државе и крајња политичка неспособност његових директних и индиректних наследника подстичу на некритички жал за временима његове диктатуре, или смо, међутим, склони да му – као да његови нису довољни – душу теретимо и греховима претходника – чињенице да је контроверзна биографија „највећег сина наших народа и народности“ фасцинантна, а његов утицај на судбину подручја које се данас назива Западним Балканом судбоносан – нити покушавамо нити можемо довести у питање.

У књизи Тито – Феномен 20. века, реч је о биографији Јосипа Броза, у којој аутор, користећи обимну грађу и дугогодишње новинарско искуство, нуди своје виђење једне од најинтригантнијих личности минулог века и без сумње најинтригантније личности у седамдесетогодишњој историји две бивше Југославије.

Писан са јасно израженим ставом, али и са изразитом способношћу за наглашавање спорних места – од загонетке Брозовог спорног идентитета, преко тајанствених периода у његовој преткомунистичкој и илегалној биографији, па све до тренутака у којима су у Маршала биле упрте очи ексјугословенске, па и светске јавности, а који, упркос томе, нису загонетни ништа мање од од тренутака прекривених велом анонимности – Симићев Тито читаоца подстиче да не само странице везане за догађаје који су му непознати него и оне посвећене догађајима за које је безброј пута чуо – прати са изузетним занимањем. Зато не чуди што су прва два издања ове књиге продата у педесет седам хиљада примерака.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС