БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Едиција NOSTRA VITA

УРЕДНИК: Бранко Кукић


Едиција мемоара, дневника, писама, аутобиографија и биографија уметника, научника, државника и слободних људи који су својим делом и животом мењали слику света и човечанства. Најчешће је реч о људима који су се у животу и времену бунили против света као таквог, дакле наметнутог пролазношћу и безначајношћу, разарајући постојећу слику свога времена и идеја својих савременика.


ПРЕПИСКА ЛОРЕНС ДАРЕЛ – ХЕНРИ МИЛЕР – 1935–1980
ПРЕПИСКА ЛОРЕНС ДАРЕЛ – ХЕНРИ МИЛЕР – 1935–1980
Лоренс Дарел
приредио Ијан С. Макнивен, превео Алекса Голијанин, прво издање, 2020, 14 х 19,5 цм, 624 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2318-3
2.750,00 РСД
2.337,00 РСД

Двострука биографија двојице великих књижевних иконокласта XX века!

Ово је једна од најчувенијих књига преписке у XX веку. Двојица пријатеља говоре о важним догађајима у свету њиховог времена, о уметности, о свакодневном животу и личним ломовима. Године 1935. један млади Британац који је живео на Крфу одушевљено је писао средовечном америчком писцу који је у Паризу управо изазвао велики скандал са својом првом објављеном књигом Ракова обратница. Хенри Милер, који је одмах схватио да је у Лоренсу Дарелу пронашао идеалног читаоца, одговориће му: „Ви сте први Британац који ми је послао неко интелигентно писмо о тој књизи. У ствари, ви сте први који је погодио право у мету.“ Тако је почела преписка која се окончала Милеровом смрћу 1980. године. Књига Преписка Лоренс Дарел – Хенри Милер 1935–1980. садржи обиман и репрезентативан избор из њихове укупне преписке. Скоро половину овог издања чине раније необјављена писма, укључујући и касније откривена „изгубљена писма“. Уз то, обновљени су многи делови из писама који су у претходном издању (1963) били уклоњени да би се избегли проблеми са још живим актерима. Уредник Ијан С. Макнивен у преписци између Дарела и Милера с правом види двоструку биографију двојице великих књижевних иконокласта XX века, биографију „у исти мах озбиљну као Шопенхауер и неодољиву као вино“.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС