03. Јануар 2024.

„Сергије Лукач био је Прометеј српског новинарства, слободни мислилац, полиглота, господин и антибоем, мисионар спорта и здравог живота, који је посебно ценио спортско новинарство. Сергије Лукач био је Прометеј српског новинарства, слободни мислилац, полиглота, господин и антибоем, мисионар спорта и здравог живота, који је посебно ценио спортско новинарство. Несвакидашња личност, Мостарац и Херцеговац, филозоф журнализма, врсни новинар и ниновац коме се веровало, и који је сматрао да је потпуна информација услов и почетак демократије. Био је и омиљени универзитетски професор, који је поред журнализма, медија и комуникација предавао и живот, током двадесет година на Београдском универзитету. Чак хиљаду новинара, његових "беба", прошло је кроз његову новинарску и животну школу и слушало његов кодекс: "!" Сергије Лукач је био и пророк, који је предвидео следеће: "Новинара ће у 21. веку сачекати још жешћи притисци политичко-привредних силника. Они су одувек тежили да укину право на различитост и уведу монопол своје истине. Најмање желе новинаре који ће бити уста народа намењена ушима владара. Просто је цинично и несхватљиво колико је тиранима стало до доброг јавног мњења. Историјски су те бруталне силе побеђивале у понекој бици, али су на концу, као и свака диктатура лажи, изгубили ратове. Новинарски гебелси и њихови господари трају кратко." Недавно је у издању Факултета за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла" и Службеног гласника објављена капитална монографија "Сергије Лукач - Прометеј новинарства", чији аутори су Радивоје С. Петровић и Слободан М. Пенезић. Ово дело је по њиховим речима настало и као позив за отрежњење у време глобалног и парадоксалног тренда слабљења положаја новинара упоредо са комерцијализацијом медија, што све чини да је општи утисак да "новинарство умире".

12. Јул 2023.

ЈЕВГЕНИЈ Водолазкин, филолог, историчар књижевности и писац чији су романи понели значајне руске и светске књижевне награде, а у Србији награду „Милован Видаковић“ и Велику награду „Иво Андрић“, написао је изузетно вредну књигу есеја која је у Службеном гласнику 2022. године објављена под насловом „Иди неустрашиво: између књижевности и живота“, у преводу Радмиле Мечанин

10. Март 2023.

Поводом објављивања Јувеналових "Сатира", издавачког подухвата од прворазредног значаја, за Данас говори др Милош Б. Јанковић, који их је превео са латинског и приредио.

12. Јул 2022.

Преводим као да ми писац чије дело преводим диктира у ухо. Тако је за мене превођење - писање.

24. Август 2021.

Ова збирка прича говори о поезији рата, отуда је та романса ополченска. Ополчење је историјски појам,

26. Април 2021.

Јединствену књигу Laibach, 40 година вечности Теодора Лоренчича, једног од некадашњих чланова

21. Април 2021.

Роман "Плач мачке божије" посвећен

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС