БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић / Ранији уредници: Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић

Ранији уредници: Милојко Кнежевић

СРБИЈА И ВЕНЕЦИЈА
СРБИЈА И ВЕНЕЦИЈА
(VI-XVI век)
Момчило Спремић
треће издање, 2020, 15 х 23 цм, 340 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1851-6
770,00 РСД
731,50 РСД

Дело академика Спремића представља синтезу односа српске средњовековне државе са Млетачком републиком у средњем веку, која је првенац у нашој историографији. Политички спорови и сарадња, монетарни рат, интезивни трговачки односи, Млечани у Србији – Срби у Венецији, значај Венеције за српску културу, теме се које академик Спремић разлаже у овој књизи. Написана на основу архивске грађе коју је аутор пронашао у Млетачком и Дубровачком архиву током претходних безмало пола века истраживања и обимне литературе и објављених извора (више од пет стотина библиографских јединица) чини дело трајне вредности које ће бити основ за сва даља проучавања српске средњовековне државе и њеног места и значаја у историји тога времена.

„Србија и Венеција одржавале су везе у средњем веку ради размене добара. (...) Обимна је литература о српско-млетачким односима, али нико није обрадио цео средњи век, већ мање периоде или поједине теме. (...) Ова књига представља само преглед српско-млетачких односа у средњем веку. Добро би било да послужи за даља истраживања ове значајне теме."

Из Предговора Момчила Спремића

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС