БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СВЕТИОНИК
Колекција СВЕТИОНИК

ЕВРОПА НА КАЛЕМЕГДАНУ
ЕВРОПА НА КАЛЕМЕГДАНУ
Радина Вучетић
прво издање, 2018, 14 x 20,5 цм, 300 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2161-5
770,00 РСД
655,00 РСД

Доба када је Београд европски говорио!

Након Првог светског рата, Београд почиње да се модернизује и укључује у европске токове, уметнички живот буја, а уметници се храбро отварају за нове естетике и поетике. У том процесу, који кореспондира са сличним процесима на европском простору, пресудну улогу имали су истакнути појединци, али и институције, међу којима се издваја Удружење пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, као својеврсни културни центар мобилизаторских, просветитељских и еманципаторских тежњи и домета, чије деловање представља један од важних прилога београдској културној историји.

Кроз историју Удружења пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, намера је да се исприповеда прича о Европи у Београду, о модернизацијским процесима, о сукобу с дубоко укорењеним традиционализмом и патријархалношћу, о женској еманципацији, о забавама као виду друштвеног живота, о уметности и њеном односу према политици, уз жељу и амбицију да се недостатак синтезе токова културне и друштвене историје Београда, бар делимично, ублажи једном оваквом књигом.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС