БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СВЕТИОНИК
Колекција СВЕТИОНИК

ЕВРОПА НА КАЛЕМЕГДАНУ
ЕВРОПА НА КАЛЕМЕГДАНУ
„Цвијета Зузорић“ и културни живот Београда 1918-1941
Радина Вучетић
друго издање, 2022, 14 х 20,5 цм, 300 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2161-5
990,00 РСД
740,50 РСД

Доба када је Београд европски говорио!

Након Првог светског рата, Београд почиње да се модернизује и укључује у европске токове, уметнички живот буја, а уметници се храбро отварају за нове естетике и поетике. У том процесу, који кореспондира са сличним процесима на европском простору, пресудну улогу имали су истакнути појединци, али и институције, међу којима се издваја Удружење пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, као својеврсни културни центар мобилизаторских, просветитељских и еманципаторских тежњи и домета, чије деловање представља један од важних прилога београдској културној историји.

Кроз историју Удружења пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, намера је да се исприповеда прича о Европи у Београду, о модернизацијским процесима, о сукобу с дубоко укорењеним традиционализмом и патријархалношћу, о женској еманципацији, о забавама као виду друштвеног живота, о уметности и њеном односу према политици, уз жељу и амбицију да се недостатак синтезе токова културне и друштвене историје Београда, бар делимично, ублажи једном оваквом књигом.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС