БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СЛИКА И РЕЧ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Требало би да то буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

АПОКАЛИПСА
АПОКАЛИПСА
Теорија, пракса и естетика пропасти света
Горан Станковић
прво издање, 2013, 20 х 24,5 цм, 736 стр., броширан повез, ћирилица,
ISBN 978-86-519-1561-4
1.100,00 РСД

„Немојте чекати Страшни суд. Одржава се сваког дана.“

Алберт Ками

„Апокалипса је део нашег идеолошког пртљага. То је афродизијак, ноћна мора, роба као и свака друга... Она је увек присутна, али никада „стварна“: друга реалност, слика коју сами стварамо, непрекидна производња наше фантазије, катастрофа у уму. Она је једна од најстаријих представа људског рода.“

Ханс Магнус Енцесбергер

Представа апокалипсе у нашем времену нови је облик свевременске представе апокалипсе. Стога апокалипса остаје доминантна конфигурација историјске свести, мера опстанка или уништења. Разумно је бринути о пропасти ових дана. Од стрмоглаве литице производње нафте и хронике најављене оскудице воде за јутарњи цивилизацијски мамурлук до топљења финансијског реактора и рахитичних климатских костију, вести изгледају подједнако злокобно. Неки кажу да би паметан потез, уколико сте забринути за крај света, био да се тај крај света промени. Оно што нам је потребно није замишљање света после апокалипсе, већ света пре апокалипсе. Зборник текстова Апокалипса/теорија, пракса и естетика пропасти света јесте истраживање свакодневне апокалипсе нашег времена и представљање савремене есејистичке мисли и уметничких визија о апокалипси као световној, цивилизацијској и културној промени.

Нa 50. Сајму књига и графике у Нишу, награда „Пресад мудрости“ за најбоље појединачно дело додељена је Гласнику за књигу Апокалипса – Теорија, пракса и естетика пропасти света.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС