БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

Сви јубилеји су најчешће пропраћени мноштвом пригодних текстова и малим бројем истраживачких радова. То се поновило и поводом стогодишњице избијања Великог рата, касније у историографији названог Првим светским ратом. Службени гласник јубилеј обележава објављивањем озбиљних дела из историографије, књижевности и сродних дисциплина у библиотеци коју покрећемо, а која управо носи назив „Велики рат”.

Библиотека ће бити разнородна и тиме што ћемо публиковати осим објављених радова и дела која ће се први пут наћи пред читаоцима. Предност ће добити до сада необјављени рукописи, посебно архивска грађа, без чијег публиковања нема напретка у истраживању прошлих догађаја, посебно оних који и данас изазивају велику пажњу светске и наше јавности.

Ни у историографији, ни у књижевности нису написана значајна остварења посвећена Првом светском рату, осим малобројних изузетака. Дуго је ова тема била запостављена, свесно или несвесно, под притиском или без притиска, што наравно, није исто, али је, посматрано у целини, оставило ненадокнадиву празнину у спознаји многих важних догађаја. Овом библиотеком покушаћемо да ублажимо недостатак.

Библиотеци ћемо поклонити посебну пажњу у наредне четири године, али нећемо је укинути после обележавања завршетка Првог светског рата (2018). Од ове замисли нећемо одустати.

Велики рат
Велики рат
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015), Борисав Челиковић
Затвори
БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ
УРЕДНИЦИ: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015), Борисав Челиковић

ЈЕДНА ИЗГУБЉЕНА ИСТОРИЈА – СРБИЈА У 20. ВЕКУ
ЈЕДНА ИЗГУБЉЕНА ИСТОРИЈА – СРБИЈА У 20. ВЕКУ
Коста Николић
друго допуњено издање, 2017, 20 х 24,5 цм, 420 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0640-7
1.210,00 РСД
1.029,00 РСД

За историју Србије карактеристични су чести дубоки преломи и прекретнице, који су стварали потпуно нове историјске околности. То је основни разлог што српски народ ни у времену ни у простору није успео да оствари складну структуру сопственог националног идентитета. Исход Првог светског рата била је Југославија, у којој је српски народ, по први пут у својој историји, живео у једној држави. Почетком 21. века Срби живе на њеним рушевинама, враћени читав век уназад. Најважније питање јесте: како се то догодило? Одговор није могућ без познавања историјских чињеница, а у том процесу централно место има Први светски рат, како због великих жртава и демографског слома чије су последице веома јасно видљиве у савременој епохи, тако и због политичких процеса који су потпуно преокренули српску историју. Утицај који су идеологије имале на стварање и развој српског националног идентитета у 20. веку јесте најважнији феномен који истражује ова монографија.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС