БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
ОДУМИРАЊЕ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА
Слободан Рељић
прво издање, 2011, 13,5 х 20 цм, 160 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0772-5
440,00 РСД
242,00 РСД

У време блоковске поделе света, медији у једнопартијским социјалистичким државама су, сасвим оправдано, сматрани неслободним. Медији у развијеним капиталистичким државама су, опет, сматрани слободним.

Данас, две деценије после пада Берлинског зида, готово да нема никога ко се труди да размишља а коме није јасно да је слављена слобода западних медија била релативна и у доброј мери декларативна, једним делом истински гајена као компаративна предност у односу на непријатељски блок, а другим делом глумљена. Као што нема никога ко се труди да размишља а да му није јасно како су, нажалост, изгубивши источног догматског ривала, господари „западног начина живота“ изгубили потребу да релативним информативним либерализмом доказују сопствену супериорност.

У књизи Одумирање слободних медија Слободан Рељић даје слику новог света медијске неслободе, успостављајући убитачну паралелу између неспремности источноевропских медија да се суоче са крахом социјализма 1989, и неспремности западних медија да предвиде крах Волстрита 2008. године.

Ником није јасно куда води медијска неслобода која на развијеном Западу поприма карикатуралне размере, а која се у остатку света, који развијени Запад, пошто не може у ономе што је добро, у ономе што је лоше са трагикомичном оданошћу прати – претвара у карикатуру карикатуре.

Иако, природно, ономе чему нико не види решење, решење није кадар да понуди ни сам, Слободан Рељић је у овој књизи доказао да је способан да проблем лоцира на сажет, јасан и поражавајући начин.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС