БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција СТАВ

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Књиге из ове едиције треба да допринесу демократизацији нашег политичког живота, да изразе дух и стварност свог времена, да буду јавна трибина са које ће наши најпозванији стручњаци јавности упућивати своја научно проверена сазнања, с циљем оздрављења савременог политичког живота, разумног и правичног решавања друштвених проблема.


ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
Србија после 2000.
Слободан Антонић
друго издање, 2009, 15 х 23 цм, 279 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0101-3
770,00 РСД
99,00 РСД

Реч транзиција представља једну од оних фамозних речи, које, кад уђу у употребу, постану толико популарне да се користе преко сваке мере масовно и често, и онда и тамо где им јесте и онда и тамо где им није време и место. Такве речи најчешће царују сезону или две – а онда полако почињу да падају у заборав. Замењују их нове фамозне речи.

Реч транзиција, је међутим, много дуговечнија, јер је појава на коју указује дуготрајна, са тенденцијом да се претвори у перманентан процес, сличан некадашњој „револуцији која тече“. Реч се у овдашњем јавном говору одомаћила пре десетак година, а појава је у најмању руку двадесетак година стара, с тим што је у Србији и новонасталим ексјугословенским државама у првој деценији свог трајања називана другачијим именима.

Прелазак из једнопартијског социјализма у вишестраначки капитализам – а то је оно што под транзицијом подразумевамо – у свим бившим источноевропским диктатурама почео је почетком деведесетих, а због локалних специфичности на које није могуће накалемити готове, западне шаблоне, као и због узалудности питања који од различитих западних шаблона уопште треба да буде примењен, трајаће, вероватно, онолико дуго колико, на глобалном нивоу, буду трајали капитализам и парламентарна демократија.

У књизи Елита, грађанство и слаба држава Слободан Антонић, луцидно осветљава суштинске аспекте поменутог парадокса. Иако су најновији међу текстовима који чине ову књигу написани 2006, она данас не губи на актуелности, што говори о квалитету написаног, али истовремено и о апсурдној бесконачности транзиције, која постаје самој себи сврха.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС