БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција СТАВ

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Књиге из ове едиције треба да допринесу демократизацији нашег политичког живота, да изразе дух и стварност свог времена, да буду јавна трибина са које ће наши најпозванији стручњаци јавности упућивати своја научно проверена сазнања, с циљем оздрављења савременог политичког живота, разумног и правичног решавања друштвених проблема.


ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
ЕЛИТА, ГРАЂАНСТВО И СЛАБА ДРЖАВА
Србија после 2000.
Слободан Антонић
друго издање, 2009, 15 х 23 цм, 279 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0101-3
770,00 РСД
99,00 РСД

Реч транзиција представља једну од оних фамозних речи, које, кад уђу у употребу, постану толико популарне да се користе преко сваке мере масовно и често, и онда и тамо где им јесте и онда и тамо где им није време и место. Такве речи најчешће царују сезону или две – а онда полако почињу да падају у заборав. Замењују их нове фамозне речи.

Реч транзиција, је међутим, много дуговечнија, јер је појава на коју указује дуготрајна, са тенденцијом да се претвори у перманентан процес, сличан некадашњој „револуцији која тече“. Реч се у овдашњем јавном говору одомаћила пре десетак година, а појава је у најмању руку двадесетак година стара, с тим што је у Србији и новонасталим ексјугословенским државама у првој деценији свог трајања називана другачијим именима.

Прелазак из једнопартијског социјализма у вишестраначки капитализам – а то је оно што под транзицијом подразумевамо – у свим бившим источноевропским диктатурама почео је почетком деведесетих, а због локалних специфичности на које није могуће накалемити готове, западне шаблоне, као и због узалудности питања који од различитих западних шаблона уопште треба да буде примењен, трајаће, вероватно, онолико дуго колико, на глобалном нивоу, буду трајали капитализам и парламентарна демократија.

У књизи Елита, грађанство и слаба држава Слободан Антонић, луцидно осветљава суштинске аспекте поменутог парадокса. Иако су најновији међу текстовима који чине ову књигу написани 2006, она данас не губи на актуелности, што говори о квалитету написаног, али истовремено и о апсурдној бесконачности транзиције, која постаје самој себи сврха.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС