У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 12. маја представљена је књига Радно место под Сунцем – Радничке борбе у Србији Небојше Попова.

О књизи су, поред аутора, говорили Здравко Деурић и Драган Стојковић.

Текстови објављени у књизи тичу се једне, за људски живот, суштинске теме – теме рада.
Око низа истраживачких новинарских текстова објављених у листу „Република“, бројних докумената, апела и писама председницима влада, стоји случај зрењанинске Југоремедије и једна истинска животна драма у којој се с једне стране налазе радници – акционари који се боре за своја радна места и виталност предузећа, а с друге власт која силом наметане приватизације ризикује пропаст фирме. Тек када се текстови о догађајима у различитим временским периодима сакупе на једном месту, постају видљиви дугорочни трендови у привреди, друштву и држави. Отворена су многа питања, a Небојша Попов отворио је она која се тичу одговорности за покретање ратова, злочина и пљачки, уништавања привреде, друштва и културе.

Како људи постају „топовско месо“, „гласачки материјали“ или „стечајна маса“, а како настају аутономне личности и слободни грађани? Које идеје, теорије и идеологије подстичу разарање или стварање? Зашто се тако мало пажње посвећује борби за живот самих радника? Надамо се да ће читање књиге Радно место под сунцем придонети развоју личне и опште културе.